Fotograf: Angry Birds

Hajpen över för Angry Birds? Nu slaktas bolaget på börsen

Dyster prognos får aktien att rasa mer än 40 procent.

Finska spelutvecklaren Rovio, som ligger bakom globala monsterhiten Angry Birds, rapporterar svagare resultat än väntat för fjärde kvartalet. Reaktionen på börsen låter inte vänta på sig.

Aktien rasar med 41 procent efter en dryg timmes handel på Helsingforsbörsen. Följ Rovios aktie i realtid här på VA Finans.

Rörelseresultatet på 10,4 miljoner euro var förvisso mer än en fördubbling och intäkterna steg med 17 procent till 73,9 miljoner euro. Men analytikerna hade väntat sig mer – 79 miljoner euro i försäljning, enligt Bloombergs sammanställning.

Än mer oroande är att bolaget flaggar för att både vinst och försäljning riskerar att stå still – eller till och med falla – under 2018. Rovio konstaterar bland annat att kostnaden för att locka nya användare skjutit i höjden, och svarar för omkring 30 procent av intäkterna.

Rovios akilleshäl är det stora beroendet av ett enda varumärke – Angry Birds. Det är inget bolaget hymlar om.

”Om populariteten kring Angry Birds-varumärket avtar kan det bli svårt att tackla nedgången eller utveckla andra varumärken som blir lika framgångsrika”, skrev Rovio i prospektet inför börsnoteringen förra året.

Under Kati Levorantas tid som vd har bolaget försökt diversifiera intäktskällor, bland annat med biosuccén ”The Angry Birds Movie”.

I en intervju med Financial Times konstaterade hon nyligen att spel alltjämt har högsta prioritet i bolagets strategi.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.