Fotograf: Malin Hoelstadl/SvD/TT

”Jag har mina ögon på AI och blockchain”

Sveriges fintech-drottning Lena Apler avslöjar sina 3 viktigaste kriterier för att investera i startups.

66-åriga Lena Apler vet vad som krävs för att lyckas som entreprenör. Hon grundade Collector mitt i karriären efter nästan två decennier i finansbranschen. Bolaget som började med fakturaköp har sedan starten år 1999 utvecklats till en digital bank med marknadsvärde på 7,6 miljarder.

Nu låter Lena Apler pengarna arbeta. Både via egna investeringar och bankens riskkapitalbolag Collector Ventures. På så sätt har hon gjort sig ett namn som en av Sveriges tyngsta techinvesterare.

LÄS ÄVEN: Det här är gammelbankernas bästa chans att överleva finansracet som väntar

Collector Ventures har gått in med kapital i 19 fintech-bolag – från fakturaköp till seniorlån och mobila betalningslösningar. Hennes egna investeringar lutar också åt fintech-bolag, som exempelvis robotrådgivaren Sigmastocks och sparappen Dreams.

I en intervju med VA avslöjar hon sina viktigaste kriterier när hon investerarar i startups.

1. Starkt case

“Affärsidén måste vara tillräckligt begriplig för mig så jag förstår att det finns en marknad och en kund där ute. Det räcker inte med en snygg pitch.”

2. ”Eld som lyser i blicken”

”Jag måste jag en oerhörd tilltro till teamet. De ska inte bara vara kompetenta och intelligenta utan även brinna för sin idé. Det ska vara en eld som lyser i blicken. Man känner skillnaden när man träffar sådana personer.”

3. Redo att byta affärsmodell

”Jag vet av egen erfarenhet att marknaden inte alltid vill ha det du tror. När marknaden där ute förändras måste man vara redo att ändra sin affärsmodell.”

Vad håller du ögonen på just nu som tech-investerare just nu?

"Jag håller ögonen på AI och blockchain. Det är spännande nya områden där det finns mycket mer att upptäcka och göra. Jag kan inte påstå att jag behärskar det men försöker lära mig."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST