H&M har halkat ned från börsens tron – är nu sjunde största bolaget

Tungt år för H&M. 

I över ett decennium var H&M den dominerande kraften på den svenska aktiemarknaden, med en vikt på 12 procent i börsens huvudindex OMXS30.

I takt med att H&M-aktien fallit kraftigt har klädjättens indexvikt - och därmed påverkan – på Stockholmsbörsen minskat drastiskt. Numera väger H&M endast runt 5 procent av börsindex.

Hård konkurrens från online-handel har lett till både minskade intäkter och vinst för modegiganten. Investerarkollektivet har blivit alltmer skeptiska till huruvida ledningen gör tillräckligt för att vända den negativa utvecklingen. Bara det senaste året har klädjättens aktie tappat över 40 procent.

Wallenberg-ägda Atlas Copco har tagit över positionen som Sveriges största börsbolag. Verkstadsjätten har en indexvikt om 10 procent. H&M har halkat ned rejält - och är nu börsens sjunde största bolag.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST