Justin Rosenstein, Like-knappens grundare och före-detta Facebook-chef samt Tristan Harris, före detta Google-anställd, som leder gruppen. Fotograf: TechCrunch/Flickr, TED/Flickr

Tech-pionjärer bekämpar det man själva har skapat i mångmiljonkampanjen ”The Truth About Tech”

En grupp Facebook- och Google-pionjärer är mäkta bekymrade över vad man själva har skapat. Som direkt effekt har man etablerat Center for humane technology. Målet är bland annat att göra världen vaksam på vad smarta telefoner och plattor gör med våra barns hjärnor och inskränka techjättarnas enorma makt.

”The Truth About Tech”.

Det är namnet på sammanslutningens lobbykampanj för ett anti-teknikberoende - annonskampanjen riktar sig till 55 000 statliga skolor i USA.

Den icke-vinstdrivande organisationen och vakthunden Common Sense Media som bevakar medier satsar 7 miljoner dollar, medan Center for Humane technology skjuter till resten.

Bakgrund: Så har Apple och Google hamnat i skottgluggen

Frågan om teknikens påverkan på barns outvecklade hjärnor har blivit ett hett debattämne under den senaste tiden.

Legendariske Napster-skaparen och supertidiga Facebook-investeraren Sean Parker har nyligen sagt att: ”Endast gud vet vad det här gör med våra barns hjärnor.”

Föräldragrupper har varnat för att Youtube Kids ofta kan ha ett känsligt innehåll.

Förra veckan krävde barn- och hälsoexperter att Facebook skrotar en meddelandetjänst som riktar sig till så unga som 6-åringar.

I januari ville två Wall Street-investerare att Apple studerar hälsoeffekterna av sina produkter samt skapar bättre förutsättningar att begränsa barns användning av iPhone och iPad.

Förra månaden sade Apple-chefen Tim Cook till brittiska The Guardian att han inte vill att hans brorson använder sociala medier.

I november sade en tidigare Facebook-anställd, som numera är riskkapitalist, att sociala medier: ”sliter itu den sociala väven av hur samhället fungerar.

Tanken är att utbilda studenter, föräldrar och lärare om teknikens faror, där bara ett exempel är att ett omfattande bruk av sociala medier kan bidra till depressioner.

Common Sense Media-grundaren tillika vd:n Jim Steyer uppger att ”The Truth About Tech” får ett liknande upplägg som anti-rökkampanjer genom att man fokuserar på barn och ungdomars sårbarhet.

Det är inte några fattiglappar som ingår i koalitionen precis:

  • Före detta Google-anställda, Tristan Harris leder gruppen
  • Före detta operativ Facebook-chef, Sandy Parakilas
  • Tidigare kommunikationshöjdare vid Apple och Google, Lynn Fox
  • Före detta Facebook-chef som var en av hjärnorna bakom Like-knappen, Justin Rosenstein
  • Teknolog som studerar botar, Renée DiResta 
  • Tidiga Facebook-investeraren, Roger McNamee

Den sistnämnde har anslutit sig till koalitionen då han känner sig förskräckt över vad han har varit med om att skapa:

”Facebook lockar din reptilhjärna – huvudsakligen rädsla och ilska. Och med smarta telefoner så når man dig under hela din vakna tid”, säger han till New York Times.

Utöver det har Common Sense Media fått sändningstid motsvarande 50 miljoner via samarbete med Comcast och DirecTV.

Talespersonen Tristan Harris menar att medlemmarna i och med sina tidigare anställningar vid bolag som Facebook och Google vet:

”Vad bolagen mäter. Vi vet hur de talar. Och vi vet hur ingenjörsskap fungerar.”

New York Times konstaterar att det har varit en tradition bland Silicon Valley-jättarnas toppar att positionera sina bolag som att de har något som liknar starka familjeband där medlemmarna ytterst sällan kritiserar verksamheten offentligt.

Med tanke på vad bland annat Tristan Harris säger till New York Times verkar traditionen vara bruten en gång för alla:

”Världens största superdatorer finns i två bolag – Google och Facebook – och var riktar vi dem? Vi riktar dem mot människors hjärna, på barn.”

Center of Humane Technology har också introducerat webbsidan ”Ledger of Harms”.

Den ska guida bekymrade ingenjörer, men också innehålla data över vilka negativa hälsoeffekter olika tekniker kan föra med sig samt ge förslag på metoder för att producera mer hälsosamma produkter.

Center of Humane Technology räknar med att växa kraftigt framöver.

Inte minst för att man tänker lobba för olika lagar som minskar techjättarnas makt.

Initialt fokuserar man på två lagförslag.

- Ett från den demokratiske senatorn Edward J. Markey i Massachusetts som vill att man tittar på teknologins påverkan på hjärnor.

- Ett från den demokratiske senatorn Bob Hertzberg i Kalifornien som vill förbjuda användningen av digitala botar där det inte framgår på vems uppdrag man arbetar.

Roger McNamee ser sitt engagemang i Center for Humane Technology som en möjlighet att ”korrigera det som har blivit fel”.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST