Så byggde en tidigare hypokondriker Sveriges mest framgångsrika medtech-bolag

"Vi håller på att förändra en hel bransch."

Den tidigare hypokondrikern tillika VA:s Supertalang Johannes Schildt hävdar att 9 av 10 ärenden inom primärvården lika gärna skötas via videosamtal. 

Idag är hans digitala tjänst Kry, som möjliggör läkarbesök via mobilen, verksam i Sverige, Norge och Spanien med sikte på hela Europa. De har 100 anställda, 150 legitimerade läkare och hundratusentals användare.

Målet är sedan att revolutionera vården i resten världen – och fler länder är på ingång med riskkapitalister som står i kö.

Redan under uppväxten i en konstnärsfamilj i Göteborg intresserade han sig för att skapa saker.

"Det finns likheter mellan regissörs- och vd-rollen. Båda försöker skapa och bygga något", säger Johannes Schildt.

Under gymnasieåren halkade han in på Stardoll efter att blivande Spotify-grundaren Daniel Ek redan hade hunnit jobba där.

"Stardoll befann sig ungefär i samma fas som Kry gör nu där vi har gått från 15 till 100 anställda på ett år. Det var en lärorik tid och bättre än 1 000 utbildningar."

Efter 2 år kände han att utvecklingskurvan började stagnera och hoppade på civilekonomutbildningen vid Stockholms universitet.

Parallellt med studierna drog han igång ett e-handelsbolag för att lära sig hur man driver trafik på nätet.

Verksamheten gick så bra att han slapp studielån men valde tillslut att hoppa av universitetet för att driva Stardolls Facebook-satsning – något som innebar hårt slit, men aldrig riktigt tog fart.

Det råder inga tvivel om att den senaste satsningen – Kry, har gått från klarhet till klarhet sedan den digitala videotjänsten såg dagens ljus 2015. Ändå är det bara början, enligt den 29-årige medgrundaren och vd:n Johannes Schildt.

Kry riktar framförallt in sig på primärvård, erbjuder provtagning och psykologi och står idag för upp till 2 procent av alla läkarbesök i primärvården. De har även avtal med landsting, vilket gör att man precis som på vårdcentralen tar 250 kronor för ett läkarbesök och tillåter högkostnadsskydd.

Affärsidén föddes av ren slump då Johannes Schildt och dåvarande flickvännen flyttade in i en lägenhet på Drottninggatan mitt emot entreprenören och investeraren Fredrik Jung Abbou.

Då Fredrik Jung Abbou berättade om affärsidén att skapa videosamtal med läkare gick Johannes Schildt igång på alla cylindrar.

"På den tiden var jag en person som på nära håll hade sett hur dåligt primärvården fungerar med långa telefonköer, att man får anpassa sig till läkarens kalender i stället för tvärtom och att det ofta kan ta så lång tid att få träffa en läkare att tillståndet hinner förvärras."

Då han och Fredrik Jung Abbou började skissa på idén var det dock många som sade "det kommer aldrig att gå."

"Det är en bra trigger. Vår första fråga var varför ingen har gjort det här tidigare. Det kändes så självklart att man ska få träffa läkaren via mobilen."

En Fortune-artikel visar en närmast hockeyklubbsliknande utvecklingskurva för digitala läkarbesök i USA fram till 2025 samtidigt som en McKinsey-rapport ger vid handen att en digitalisering av sjukvården kan sänka kostnaderna med 25 procent eller 180 miljarder kronor per år från 2025.

Genom en läkarbekant som drev vårdcentral i Skärholmen fick duon ytterligare vittring. Läkaren var övertygad om att minst en tredjedel av ärendena kan hanteras via videosamtal.

De plockade sedan över stjärnskotten Josefin Landgård och Joachim Hedenius. Dessa hade bland annat bidragit till att Videoplaza blivit en sådan succé att det kunde säljas för en halv miljard kronor år 2015.

Idag har Kry-kvartetten lyckats överbevisa skeptikerna.

Men Kry blev en omedelbar succé och de levde länge på sina patientrecensioner. Att de sedan kunde hjälpa människor att slippa åka till vårdcentraler eller slippa sitta och vänta på akuten gjorde också att det hela fart.

Johannes Schildt menar att Sverige har en hög andel läkare per invånare, men att läkarna är ojämnt fördelade. Det gör att kostnaderna för att ta sig till en läkare kan skjuta i höjden för en patient i exempelvis en glesbygdsregion som Norrland.

Förutom bred utrullning har Kry ambitionen att dra nytta av maskininlärning för att matcha läkare med rätt patient, men ser inga scenarion där AI ersätter bolagets mänskliga läkare.

Däremot räknar Johannes Schildt med att framtidens mobiler och wearables snart innehåller än fler instrument för att få fram medicinska data.

"Det gör att vi kan skapa ett betydligt mer proaktivt vårdsystem än det reaktiva system vi har idag. Man får heller aldrig glömma hur snabbt saker förändras. Smartphones har ju till exempel bara funnits i tio år. "

Han räknar kallt med att trenden med att patienten äger data om sin vård kommer att växa sig än starkare och menar att även om vissa grupper kan slita sitt hår över utvecklingen så är den stora majoriteten positiv.

"Jag tror att läkarkåren har insett att den har mer att förlora på att sätta sig emot utvecklingen. Sedan finns alltid en grupp som stretar emot, men det får man räkna med när man håller på att förändra en hel bransch."

Johannes Schildt är övertygad om att 9 av 10 ärenden i primärvården kan hanteras med hjälp av videosamtal och teknik som redan finns att tillgå.

"Du kan köpa ett otoskop, koppla det till iPhone och läsa av örat för att upptäcka inflammationer. Inom 5 är videovård är en naturlig del av vårdkedjan."

Kry har inget behov av mer pengar nu, utan fortsätter att plocka in folk som delar visionen.

"En läkare som var lite skeptisk till en början blev överförtjust när han insåg att det precis var som att jobba på en vårdcentral fast med skillnaden att du slipper att skaka hand med patienten och riskera att bli sjuk."

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.