Susanne Birgersdotter vill se fler kvinnor bygga storbolag. Fotograf: Veronica Hörner Kloo

Serieentreprenören: "Idag kan jag se tillbaka på de första tuffa åren i techbranschen och känna att det var värt det”

Susanne Birgersdotter är entreprenören som inte är rädd för ett nej, menar att kvinnor måste våga vara modiga och vill se fler “female founder stars”. Här är hennes erfarenheter som gör att hon ständigt bryter ny mark och får med investerarna på tåget.

Att kliva in i techbranschen som nykomling och kvinnlig entreprenör kan vara allt annat än enkelt. Det skulle entreprenören Susanne Birgersdotter tidigt bli varse. Hon kände snabbt ett motstånd från branschen och fick veta att hon inte skulle tro att hon var något.

“Det stormade ordentligt och vid några tillfällen var konkursen nära. Jag låg och grät på kvällarna och ville lägga ner, men jag gav aldrig upp”, minns hon.

Nu, några år senare är det tydligt att motståndet i branschen inte räckte för att stoppa Susanne Birgersdotter. Hon är trots allt en av Sveriges leading ladies inom techbranschen, som grundare av spelbolaget iGotcha Studios och app-studion Sthlm App Lab. Innan dess lyckades hon nå 1:a platsen i App Store på bara några veckor, med hennes hälsoapp 5:2 och blev kallad Sveriges hälsoexpert. Senast har hon tagit på sig investerarhatten med bolaget Milky way cap, som ska investera i kvinnliga entreprenörer. 

När hon 2015 gick ut i media-Sverige och gjorde det djärva uttalandet att hon var i full fart med att ta fram en utmanare till Pokemon Go drog det minst sagt uppmärksamheten till sig och lockade investerare. Susanne Birgersdotter ler och konstaterar att de tidigare prövningarna i branschen trots allt har gett henne en enorm styrka.

“Idag kan jag se tillbaka på de första tuffa åren i techbranschen och känna att det var värt det. Jag är stark i mig själv och står tryggt med fötterna på jorden. Dessutom hade jag nog inte haft min nuvarande kompetens eller blivit serie-entreprenör om jag inte hade gått igenom lite helvete.”

Vad driver dig som entreprenör?

“Att bygga upp entreprenörsverige med andra kvinnor. Jag vill ha fler female founder stars, om man tittar på många techbolag idag så finns det bara män. Så, jag vill inspirera andra kvinnor att bli entreprenörer och visa att kan jag så kan du..och att det går att kliva in techbranschen som 38-åring. Det driver mig otroligt mycket”, säger hon entusiastiskt och betonar att tiden är inne för kvinnorna.

“Det är något med 2018. Vi har hittat en ny gemenskap och kan börja våga mer tillsammans. Så kvinnor det är dags nu, ta pengarna, in i styrelserummen, upp på ledningsnivå, bygg storbolag, nu kör vi! Här har vi en otroligt spännande resa som bara har börjat.”

Det går att konstatera att resan inte börjar en dag för sent. En färsk genomgång av fördelningen av riskkapital i techbranschen, genomförd av DI Digital, visar att det under 2017 totalt investerades över 11 miljarder kronor i svenska startupbolag. Dock gick enbart en bråkdel av pengarna till bolag som är grundade av kvinnliga entreprenörer, närmare bestämt 0,7 procent. Hela 88 procent av kapitalet gick till helt manliga bolag och 11 procent till bolag med blandade team.

Susanne är väl medveten om problemet även om hon hade förmånen att få med sig investerarna relativt tidigt. Hon tror det både handlade om att de satsade på henne som entreprenör och som person.

“Jag var så säker på min produkt och att det skulle bli en framgång. Sålde som bara den, tog mycket plats och gick in hardcore. Ibland lyckades man och ibland inte. Investerarna tror inte på någon som inte ger allt och de tänker, varför ska du få mina pengar om du inte har investerat allt själv?”, förtydligar hon.

Men räcker det verkligen att ta plats som kvinna, känns som att det inte alltid hjälper?

“En kvinna som tar plats ses tyvärr ofta som kall och otrevlig. Det är en svår balans och här måste det ske en förändring. Men det känns som att det sakta men säkert går framåt. Jag brukar säga att vi måste våga vara modiga, rida ut stormen och ta plats hela vägen i mål...hålla ut”.

Vad är det som gör att du själv vågar vara modig?

“Jag har alltid varit orädd, vilket har legat mig i fatet positivt. Man kan ju inte få mer än ett nej, brukade jag säga. Där ligger nog oräddheten för mig och att jag aldrig tvekar för att prova nya saker. Jag har alltid varit nyfiken och velat lära mig mycket om mycket. Vissa kan tycka att jag inte gör saker till 100 procent, men å andra sidan då hade jag inte blivit den serie-entreprenör jag är idag”, konstaterar hon.

Susanne tillägger att en viktig och personlig milstolpe var när hon insåg att hon är lik sin pappa, som även han är serie-entreprenör.

“Jag var väldigt ledsen över en otrevlig investerare och pratade med min pappa. Då förklarade han att han såg sig själv i mig som entreprenör och sa du är grym och kommer klara det här för du är precis som jag. Jag har gjort tokiga saker i livet och gått i många fallgropar, men jag är en glad skit. Hans ord fick mig att sträcka på mig och det blev en milstolpe - insikten och lugnet i att jag är entreprenör och är stolt över det”.