Fotograf: CC

Detta granskar Skatteverket extra hårt i år

Handlar du med bitcoin? Då kommer din deklaration att granskas hårdare.

Inte förrän den 20 mars är det dags att deklarera, men redan nu avslöjar Skatteverket var de kommer att rikta störst kontrollinsatser.

Om du har tjänat pengar på fjolårets mest hajpade investering – bitcoin – gäller det att se upp. I år granskas särskilt handel med kryptovalutor. Många transaktioner kan vara helt lagliga men kontrolluppgifter rapporteras inte in, konstaterar Skatteverket.

”Har man gjort vinster eller förluster ska man deklarera det. Någon kanske tycker att det är komplicerade regler men kryptovaluta är en tillgång precis som aktier eller värdepapper”, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare på skatteavdelningen på Skatteverket, till Expressen.

LÄS ÄVEN: Se upp – bitcoin kan skapa kaos i din deklaration

Till skillnad från aktier får inte Skatteverket in kontrolluppgifter från handel med bitcoin. Det ansvaret hamnar helt och hållet på individen, betonar myndigheten.

Skatteverket har också ”folkbokföringskontroll” som ett prioriterat område. Syftet är att upptäcka personer som skenskriver sig på en adress de inte bor på för att utnyttja bidragssystemet.

”Vid något fall fanns det ett 50-tal personer skrivna i en lägenhet”, säger verksamhetsutvecklare Tobias Wijk på Skatteverket, till Expressen.

Utöver det kommer kontrollinsatser riktas mot grov ekonomisk brottslighet och svartjobb hos företagen.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA