Fotograf: Wikimedia

I morgon går startskottet för årets deklaration – det här behöver du veta

Skatteverkets e-tjänst öppnar tidigt på tisdagsmorgonen.

Från och med tisdagen den 20 mars klockan 07.00 kan den som har Bank-ID deklarera via Skatteverkets app eller Skatteverket.se. Myndigheten uppmanar fler att deklarera elektroniskt, vilket minskar risken för fel, och som vanligt finns incitament för att göra det.

De som deklarerar digitalt före den 28 mars – samt har en digital brevlåda och inte gör ändringar – kan få tillbaka pengar redan i början av april.

Alla andra som deklarerar digitalt har möjlighet att få tillbaka pengar före midsommar.

Viktigt är också att anmäla ett konto för utbetalning, om du inte redan gjort det, för att få skatteåterbäringen automatiskt utbetald.

Skatteverket riktar särskilda insatser mot bitcoin-handel

Om du har tjänat pengar på fjolårets mest hajpade investering – bitcoin – gäller det att se upp. I år granskas särskilt handel med kryptovalutor. Många transaktioner kan vara helt lagliga men kontrolluppgifter rapporteras inte in, konstaterar Skatteverket.

”Har man gjort vinster eller förluster ska man deklarera det. Någon kanske tycker att det är komplicerade regler men kryptovaluta är en tillgång precis som aktier eller värdepapper”, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare på skatteavdelningen på Skatteverket, till Expressen.

LÄS ÄVEN: Se upp – bitcoin kan skapa kaos i din deklaration

Till skillnad från aktier får inte Skatteverket in kontrolluppgifter från handel med bitcoin. Det ansvaret hamnar helt och hållet på individen, betonar myndigheten.

Skatteverket har också ”folkbokföringskontroll” som ett prioriterat område. Syftet är att upptäcka personer som skenskriver sig på en adress de inte bor på för att utnyttja bidragssystemet.

”Vid något fall fanns det ett 50-tal personer skrivna i en lägenhet”, säger verksamhetsutvecklare Tobias Wijk på Skatteverket, till Expressen.

Utöver det kommer kontrollinsatser riktas mot grov ekonomisk brottslighet och svartjobb hos företagen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.