ANNONS

Så investerar du långsiktigt – i den snabbast växande delen av ekonomin

Idag är 99 % av svenska folket utestängda från den mest lovande delen av ekonomin. Tillväxtbolagen som oftast inte finns på börsen. Att bli delägare i dessa har hittills varit för­behållet prof­essionella investerare, eller ett fåtal privat­personer med stora kontakt­nät. Det har crowdfundingbolaget Pepins nu börjat ändra på. 

Att investera i den snabbast växande delen av ekonomin – lovande tillväxtbolag – har tidigare endast varit förnuftigt och tillgängligt för professionella aktörer. Resultatet är att de allra flesta inte har haft tillgång till investeringar där potentialen är som störst. Numera går de spännande företagen dessutom allt senare till börsen. Det innebär att en allt större del av värdeutvecklingen sker innan bolagen blir noterade.

Crowdfunding förändrar spelreglerna

Crowdfunding, där många människor tillsammans finansierar projekt eller företag är en del av delningsekonomin och ett fenomen som växt exponentiellt världen över. Crowdfunding demokratiserar finansmarknaden och ger alla chansen, oavsett plån­bokens storlek, att investera och bli del­ägare i spännande tillväxt­företag. I Sverige har aktiebaserad crowdfunding bara funnits i några år, men redan nu investerar svenskarna hundratals miljoner kr via detta sätt varje år.

Svenskt crowdfundingbolag leder utvecklingen

Pepins, som står under Finansinspektionens tillsyn, är en tjänst där vem som helst kan bli delägare i spännande tillväxtföretag. Pepins lanserades för bara 20 månader sedan. Sedan dess har drygt 19 företag fått cirka 19 000 nya delägare och över 700 miljoner kr i tillväxtkapital. Mätt i volym och emissionernas storlek har Pepins idag den i särklass ledande positionen i Sverige inom aktiebaserad crowdfunding och en av de ledande i världen. Investerarna på Pepins spänner från institutioner och riskkapitalister till affärsänglar och allmänheten. 

Pepins

Pepins är störst i Sverige på aktiebaserad crowdfunding. Nu vill de demokratisera finansbranschen. Genom att investera från 500 kr i bolag du gillar kan du påverka vilka företag som får växtkraft, samtidigt som du har större chans till avkastning än på börsen.

Läs mer och bli medlem här

– Det fina med Pepins-modellen är att alla kan bli delägare i tillväxtföretag från bara 500 kr och uppåt, säger Julia Reuszner, vd för Pepins. Företagen får i sin tur kapital, kunder och community i ett svep. Många människor som vill samma sak och hjälps åt kan åstadkomma underverk. Tillsammans kan vi skapa de bolag vi vill ha, med värderingar som är i linje med våra egna. När vi samverkar kan vi skapa snabbare tillväxt, bättre bolag och fler jobb. Våra medlemmar har investerat i allt från dataspelsföretaget Paradox Interactive, till glassrebellen Alvestaglass, greentech-bolaget Urbangreen och DNA-analysföretaget Dynamic code.

En tidigare barriär som hindrat många från att investera i bolag innan de går till börsen är att deras satsade kapital har låsts in i bolaget på obestämd framtid. Det hindret rev Pepins när man startade världens första marknadsplats för crowdfundade aktier. På Pepins Market kan delägare sälja sina crowdfundade aktier – eller köpa fler.

Tänk på det här när du investerar

– Välj ut och bli delägare i bolag du tror på! säger Julia. Hjälp sedan gärna dina bolag att växa. Många av våra medlemmar blir naturliga ambassadörer för sina bolag och tipsar om deras produkter och tjänster. På Pepins har vi en community, Stakeholders’ Club, där du kan följa dina bolags utveckling och de kan be dig om hjälp. En klok strategi som många av våra medlemmar använder sig av är att göra många mindre investeringar. Man kan tänka att en investering inte ska vara större än att man skulle kunna göra 10–20 ytterligare inom något år eller två. 

5 steg: så fungerar aktiebaserad crowdfunding hos Pepins

  1. Pepins går igenom mängder av bolag och väljer ut de bästa.
  2. Kontroller (så kallad due diligence) genomförs, avtal förhandlas och ett komplett investerings­underlag tas fram.
  3. Alla som vill kan investera och bli delägare i tillväxtbolag, sida vid sida och på prof­essionella villkor, från 500 kronor och uppåt.
  4. På Stakeholders’ Club, Pepins community för delägare, kan man följa hur det går och bidra till sitt bolags och sin investerings framgång.
  5. På Pepins Market, Sveriges enda marknadsplats för crowdfundade aktier, kan man köpa och sälja aktierna vid specifika handelstillfällen, som kan vara en gång per månad, kvartal eller år.

Bli medlem i Pepins idag – det är helt kostnadsfritt - Läs mer här


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST