Här är de 11 rikaste kryptomiljardärerna i världen

De har kammat hem enorma förmögenheter på kryptvalutor.

Tidningen Forbes har listat de rikaste personerna i världen när det kommer till kryptovalutor. Förmögenheterna är beräknade nettovärden. 

Business Insider listar de 11 som ligger i topp:

Chris Larsen

Medgrundare av Ripple
7.5-8 miljarder dollar

Chris Larsen, som är en välkänd Silicon Valley-entreprenör är enligt Forbes den rikaste mannen i världen när det gäller kryptokurvor. Tidningen uppskattar att han har haft en förmögenhet på nära 20 miljarder dollar i kryptovalutor i början av 2018, en siffra som dock har sjunkit med åtminstone 65% på grund av marknadens fall.

År 2012 samarbetade han med Ripple Labs, företaget som har utvecklat rippeln (XRP), en kryptovaluta som steg ca 36 000% förra året.

Joseph Lubin
Medgrundare av Ethereum
1-5 miljarder dollar

Kanadensaren Joseph Lubin är grundare av Ethereum, en mjukvaruplattform som möjliggör skapandet av smarta peer-to-peer-kontrakt baserat på blockchain. Dess cryptocoin, etern, har blivit en av de viktigaste alternativen till bitcoin och en av de mest intressanta för dem som försöker tjäna pengar på kryptokurvor.

Han är även grundaren av ConsenSys, ett företag som fokuserar på utveckling av decentraliserad programvara och appar baserade på blockchain - företaget har redan över 470 anställda.

Changpeng' CZ' Zhao
Vd, Binance
1.1-2 miljarder dollar

För sju månader sedan fanns inte Binance. Enligt en intervju Zhao gjorde med Forbes, hanterar denna växlingsplattform idag mer än 1,4 miljarder transaktioner per sekund med mer än sex miljoner användare registrerade.

Tyler och Cameron Winklevoss
Medgrundare av Winklevoss Capital
900 miljoner dollar -1.1 miljarder dollar var

Winklevoss-tvillingarna var i mitten av december först ut att bli bicoinmiljardärer tack vare en stor uppsättning investeringar av kryptovalutor.

David Finchers film The Social Network är inspirerades av tvillingarnas historia. Dessa två ungdomar, som blev finalister vid sommar-OS i Beijing 2008, anklagade Mark Zuckerberg för att ha stulit deras idé om Facebook från ett företag som heter ConnectU.

Matthew Mellon
Privat investerare
900 miljoner -1 miljard dollar

Matthew Mellons historia har fått stor spridning i amerikanska medier, både som före detta finansdirektör i New York Republican State Committee och även på grund av hans drogmissbruk.

Idag tar han revansch som kryptoinvesterare.

Brian Armstrong
Vd, Coinbase
900 miljoner -1 miljard dollar

Han är medgrundare och nuvarande vd för Coinbase, ett av de största företagen i det virtuella myntets ekosystem.

Coinbase är en amerikansk valutaväxling som fungerar sedan 2012. Plattformen tillåter alla att köpa och sälja bitcoin, eter och litecoin med kreditkort, betalkort och banköverföring.

Matthew Roszak
Medgrundare av BloQ
900 miljoner -1 miljard dollar

Roszak var en av de första investerarna i ICOc med krypto. Några exempel är Mastercoin, Factom och Maidsaif.

Han är dessutom medgrundare av BloQ, ett mjukvaruföretag som erbjuder affärslösningar baserade på blockchain, och grundare av Tally Capital som är ett private equity-företag med fokus på tekniken bakom kryptokurvor.

Anthony Di Iorio
Medgrundare av Ethereum
750 miljoner - 1 miljard dollar

Han var en av Ethereums grundare och har för närvarande en vd-post i två företag: Jaxx, en digital plånbok där man kan lagra flera kryptor på samma plats, och KryptoKit, som har utvecklat ett webbtillägg som gör det möjligt att betala via bitcoin på en webbsida på ett enkelt sätt.

Brock Pierce
Vd, Bitcoin Foundation
700 miljoner - 1 miljard dollar

Som tonåring blev han en pionjärföretagare. Han hjälpte till att skapa Digital Entertainment Network 1998, ett system som utformats för att producera och distribuera originalvideor via internet till en mycket specifik målgrupp - en idé som låg ganska när det som senare skulle bli Youtube. Pierce gjorde det bra och fick ekonomiskt stöd från jättar som Microsoft och Dell under dot-com-bubblan.

Under de senaste åren har Pierce blivit en av de mest auktoritativa rösterna i kryptovärlden. År 2014 utsågs han till Bitcoin Fundations President och är också grundare av ett av de mest aktiva riskkapitalbolagen i branschen, Blockchain Capital.

Michael Novogratz
Vd Galaxy Digital
700 miljoner - 1 miljard dollar

Michael Novogratz är en välkänd amerikansk investerare och hedgefondschef. Han var partner på Goldman Sachs och CIO på Fortress Investment Group. Enligt Forbes började han investera i kryptomynt 2013 och har fått ihop den största delen av sin förmögenhet genom Ethereum.

 

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.