Forskarna som spräcker hål på hälsomyter: ”Vi spenderar 5 miljarder kronor på produkter som kan vara skadliga”

I veckans avsnitt av podden "Min bästa idé" punkterar forskarna och författarna Maria Ahlsén och Jessica Norrbom några av de vanligaste hälsomyterna.

Det finns flera anledningar till att media älskar att rapportera om nya dieter, supermat och magiska träningsmetoder. De flesta gillar snabba lösningar och genvägar till en välmående och en vältränad kropp. Och vår oro om vad som är rätt eller fel metoder drivs samtidigt på av kommersiella aktörer med uppdrag att sälja.

"Vi spenderar bland annat varje år runt 5 miljarder kronor på att köpa vitaminer, mineraler och kosttillskott. Produkter som egentligen inte fyller någon funktion överhuvudtaget och som till och med kan vara direkt skadliga för våra kroppar!", säger Maria Ahlsén.

Hon är doktorerad biokemist som tillsammans med Jessica Norrbom, doktorerad molekylärbiolog, precis är aktuella med deras senaste bok "Frisk utan flum".

"Det är jättesvårt som vanlig människa att förhålla sig till alla de här budskapen om kost och hälsa. Men i grund och botten är det ganska enkelt", anser Jessica Norrbom.

Problemet med dieter är just att de är dieter - med andra ord är det svårt att leva efter dem under en längre tid. Populära metoder som till exempel 5.2 eller LCHF kan över kort tid ge till exempel viktnedgång. Men över längre tid finns det betydligt smartare strategier, anser de båda.

"Den energi du stoppar i dig måste du sedan förbruka för att hålla vikten konstant. Punkt."

Och den bästa vägen att göra det är genom att hitta rätt kombination av mat och träning.

"Ät dig bland annat ordentligt mätt på regelbundna tider och lita till att den gamla tallriksmodellen fortfarande fungerar alldeles utmärkt. Se bara till att få i dig i genomsnitt femhundra gram frukt och grönsaker varje dag."

När det gäller träning anser Maria Ahlsén och Jessica Norrbom att du kommer långt genom att gå.

"Tiotusen steg per dag är ett bra riktmärke och kombinera det helst med trettio minuter 'svettig' träning varje dag", säger Maria Ahlsén.

Lyssna till hela intervjun med Maria Ahlsén och Jessica Norrbom i senaste avsnittet av lunchpodden "Min bästa idé", där får du ta del av alla deras råd om hur du äter och tränar smart.I podden "Min bästa idé" lunchar Ulf Skarin med personerna vars idéer är med och bygger det nya näringslivet.


Följ även "Ulfs lunch" på Instagram.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.