Ericssonveteranen om livet i Asien – kulturkrockarna och tipsen till blivande utlandssvenskar

I veckans avsnitt av Big in Asia träffar vi Jill Mellin Humphries, som jobbat på flera ställen i Asien sedan 90-talet.

En kort tid efter studietiden i Visby började Jill Mellin Humphries jobba på Ericssons fabrik i Norrköping.

“Under den här tiden hände det mycket inom teknikmarknaden när skiftet från analog till digitalt började”, säger Jill Mellin Humphries.

Hennes första uppgifter på Ericsson var att testa analoga och digitala kort för digitala system.

Efter 4 år på Ericsson så tog hon ett uppehåll på 7 månader och begav sig till Asien där hon besökte länder som Indien, Nepal, Bangladesh och Thailand. Resandet gav henne en blodad tand.

Väl hemma i Sverige gick flyttlasset till Stockholm där hon fortsatte jobba för Ericsson, där hon trivdes trots utmaningarna som slängdes hennes väg.

“Att flytta till Stockholms storstadsliv var tufft och man kan känner sig ensam och kan känna att man inte vet var man hör hemma”.

Drömmen att jobba utomlands lät sig inte väntas. Under denna tid var Ericsson i full fart att rulla ut GSM-nätverk i Asien. Det var det var det perfekta tillfället. Jill Mellin Humphries reste runt och var med i utbyggnaden av GSM-näten i Kina, Singapore, Laos, Thailand, för att slutligen komma till Indonesien 1996.

“Indonesien är fantastiskt. Alla har ett stort leende på läpparna.”

Hennes välkomnande team på jobbet gjorde att hon trivdes bra i Indonesien att hon glömde bort allt som hade med hemlängtan att göra. 

Men livet i Jakarta var annorlunda på 90-talet. Till skillnad från idag fanns det inga stora shoppingcentrum och staden var livfull och rörig.

“Man fick ta en stor omväg till kontoret då färdvägen var enkel riktad åt ena hållet. På kvällen var det detsamma, då hade de ändrat färdriktning. Att åka till jobbet kunde ta 2-3 timmar”, säger Jill Mellin Humphries.

Hon märkte snabbt att det uppstod en del kulturkrockar när det kom till att arbeta som kvinna och chef i Asien.

“Jag skulle nog känna mig lika behandlad gentemot manliga chefer, men det finns vissa områden som är känsliga. Det här med att gå ut och representera Ericsson mot kund. Här i Malaysia finns det många religiösa och ibland händer det att man inte kan skaka hand med någon av det motsatta könet. Man måste ha en kulturell öppenhet och förståelse när man verkar här”.

I Veckans avsnitt av Big in Asia möter vi Ericssonveteranen Jill Mellin Humphries som berättar om livet i Malaysia idag och hur det var att bygga ut GSMnäten för så många länder i Sydostasien och att leva i den regionen på 90-talet. Dessutom tar hon upp kulturkrockar i vardagen och karriärtips för blivande expats.

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.