Fotograf: Pexels

De vill bryta tabut kring känsligaste frågan på jobbet: Tjänar du mer eller mindre än kollegorna?

Ett upprop för att skapa total öppenhet om din lön sprider sig över världen.

Tjänar du mer eller mindre än dina kollegor? Av förklarliga skäl är det något som sällan diskuteras vid kaffeautomaten. Då uppfattas ändå vi i Sverige som ovanligt transparenta. Vem som helst kan ta reda på din lön genom att ringa till Skatteverket. På många arbetsplatser samlar även facket in lönelistor där anställda kan jämföra sig.

Affärstidningen The Economist skriver att svenskarnas öppenhet kring löner skulle förskräcka både amerikaner och britter.

Förespråkare menar att lönetransparens är ett kraftfullt vapen mot ojämlikhet. Både för att utjämna gapet mellan könen och etniska grupper. På sociala nätverken Linkedin och Twitter går diskussionen just nu het under hashtaggen #salarytransparency.

I Hollywood har nyligen manusförfattare, producenter och assistenter gjort gemensam sak i frågan. De har anonymt delat med sig av sina löner i ett delat dokument för att skapa förändring.

För många företag väger ekonomiska argument tyngst. De som betalar ut höga löner kan framstå som attraktiva arbetsgivare genom att göra dessa offentliga.

Ett företag som infört öppenhet kring löner är Berlin-baserade startupbolaget CareerFoundry, rapporterar Fast Company. Det ledde till att fler anställda ifrågasatte sin lön gentemot kollegor. Medgrundaren Raffaela Rein erkänner att många ”hade en poäng”, annars hade hon låtit dem gå. 

Amerikanska crowdfunding-plattformen Crowdfunder har också infört öppna lönelistor. Medarbetare som ansågs underbetalda och fick löneökning blev omedelbart nöjda. De som inte fick det, varav de flesta var män, ifrågasatte varför – och vissa sade upp sig i protest.  

Andrew Chamberlain, chefsekonom på karriärsajten Glassdoor, pekar på forskning som ger förespråkarna argument, skriver Huffington Post. Det finns tre huvudanledningar till varför lönetransparens kan vara bra för företag och anställda: 

  1. Ökad produktivitet. Företag som har en sådan policy har uppvisat stor och långlivad produktivitetsökning. Att göra motsatsen kan leda till missnöje på arbetsplatsen. 
  2. Fler kvinnliga ansökanden. Transparens leder till att fler kvinnor vågar ansöka om jobben och förhandla i linje med männens löner. 
  3. Bättre anställningsbeslut och kortare arbetslöshet. Transparens leder till bättre matchning på arbetsmarknaden som kan förkorta perioder av arbetslöshet.

”Lönetransparens är en win-win för både företag och medarbetare”, menar Chamberlain. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST