Fotograf: Einride

Den här svenska startupen har i tysthet dragit ifrån Tesla – med sin banbrytande T-Pod

Svenskarna har skaffat sig ett försprång på framtidsmarknaden som Elon Musk gör allt för att erövra.

Elon Musk har väckt stor uppståndelse med sin första lastbil, Tesla Semi, vars prototyp presenterades med pompa och ståt i november förra året. Medan Tesla snor all uppmärksamhet har svenska startup-bolaget Einride i tysthet tagit ett grepp om marknaden. Det skriver Business Insider.

Bolaget grundades av Robert Falck och Filip Lilja i Göteborg år 2016. Falck jobbade som global chef för motorfabriker på Volvo, men upplevde inte att han fick utlopp för sitt stora intresse för självkörande, elektriska lastbilar.

”På Volvo upplevde jag att allt gick för långsamt. Det saknades en del förståelse för hur snabbt världen förändras. Befintliga aktörer står inför ett svårt dilemma – att antingen börja konkurrera med sina kunder eller att låta andra göra det”, har Falck sagt till Dagens Industri.

Med 40 miljoner kronor i startkapital, från egen ficka och investerare, utvecklade grundarna den förarlösa lastbilen T-Pod. Fordonet som drivs helt med batterier kan köra sträckor upp till 20 mil och lastas med 15 lastpallar. Iögonfallande är att fordonet saknar både fönster och förarhytt.

Einride har nyligen vunnit sin första kund i lågpriskedjan Lidl. Under året kommer förarlösa T-Pods att förse butikerna i Sverige med varor. Transporterna övervakas av anställda som kan ta över styrningen vid kritiska passager.

Målsättningen är att år 2020 kunna köra sträckan mellan Göteborg och Helsingborg, har Falck sagt till DI. År 2035 ska 20 procent av transporterna i Sverige ske med T-Pods, enligt planerna.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.