Supertalangernas nya AI-fond ska ta hållbara investeringar till nya höjder

Anna Svahns kvinnliga investerarnätverk Feminvest inleder samarbete med Maria Mähls brittiska förvaltare Arabesque.

Avancerad maskininlärning och artificiell intelligens, AI, som handplockar de bästa hållbara investeringarna och regelbundet uppdaterar skaran av 100 bolag för maximal avkastning.

Så ser modellen för Arabesque-fonden Systematic ut som har tre år på nacken och som efter stort intresse från såväl privatkunder som institutionella investerare nu rullas ut i Norden via ett antal regionala partnerskap.

Ett sådant partnerskap är med Feminvest som gör fonden tillgänglig för sitt nätverk av 20 000 kvinnliga investerare.

Så här bra har fonden gått

  • Fonden som Arabesque driver, Systematic, har sedan starten i augusti 2014 avkastat 43 procent.
  • Fondens avkastning är 6 procentenheter högre än avkastningen på världsindexet MSCI ACWI under samma period.

 

"Stora skillnaden jämfört med för bara ett par år sen är att det finns en rad studier idag som stärker synen på att företag som presterar väl inom hållbarhetsområdet får bättre avkastning", säger Maria Mähl, ansvarig för Norden-utrullningen hos fondförvaltaren Arabesque, som inte bara har huvudkontor i London, utan också kontor i Tyskland, Singapore och New York.

Maria Mähl har tidigare arbetat för The Clinton Foundation och utsågs av Veckans Affärer till såväl "Supertalang" som en av "Årets hetaste utlandssvenskar" 2017.

Hon pekar på att det redan finns tydliga bevis på att jordens resurser inte är oändliga och nämner bland annat hur Kapstaden börjar få ont om vatten samtidigt som luften är direkt hälsovådlig i vissa asiatiska städer.

"Det är viktigt att världen tar steget från att hållbarhet mest ses som Corporate Social Responsibility, CSR, till att bli en del av kärnaffären", säger Maria Mähl.

Boston Consulting Groups studie av 300 bolag "Societal Impact" är bara en av alla rapporter som pekar på att hållbara investeringar ger klirr i kassan – i just det fallet 4 procentenheters högre vinstmarginal.

För att Norden-utrullningen ska gå så smidigt och snabbt som möjligt och fler ska kunna göra pengar på hållbarhet kommer Arabesque och Feminvest att göra gemensam sak kring en nordisk hållbarhetsturné.

"Vi ska lyfta frågor som hur man kan bidra till att minska världens koldioxidutsläpp genom att exempelvis lägga om pensionssparande till ett mer hållbart alternativ", säger Anna Svahn, en av Veckans Affärers Supertalanger 2018, som leder Feminvest sedan ett år tillbaka.

Hon blev djupt imponerad över bolagets verktyg, S-Ray, som gör att Arabesque kan plocka ut de bästa bolagen med hög precision.

Samarbetet passar också Feminvest som hand i handske genom att investerarnätverket under Anna Svahns ledning gått från en bredare inriktning till att i sommar och i höst arbetat målmedvetet med ett hållbarhetstema.

Något som också gör att Feminvest byter motto från "Kvinnligt ägande gör skillnad" till "Jämställdhet och hållbarhet gör skillnad".

"Arabesque ligger väl i linje med den riktning som Feminvest håller på att utvecklas till och därför känns samarbetet som ett viktigt steg", säger Anna Svahn.

Maria Mähl understryker att hållbarhet inte får vara ett självändamål, utan varje bransch måste utgå ifrån sina förutsättningar.

"Du kan inte jämföra Coca-Colas vattenförbrukning med Swedbanks. Vår big data-approach gör att vi kan hjälpa bolag att hitta de hållbarhetsområden som är mest relevanta för den sektor bolaget är verksam i", säger Maria Mähl.

I S-Ray använder Arabesque måttstockar inom ESG, som står för Environmental, Social och Governance, för att genomlysa investeringar och bolag samt parametrar som exempelvis korruption från världens största hållbarhetsinitiativ FN-organisationen Global Compact med över 9 000 anslutna bolag.

"Hållbarhetsanalyser kräver minst lika sofistikerade metoder som tekniska analyser av bolag", säger Maria Mähl.

Arabesque Systematic har visat ett gott track-record med en avkastning på 28 procent för fonden bara under den senaste tolvmånadersperioden och Maria Mähl menar att Arabesque därmed har lyckats slå hål på myten om att hållbara investeringar kräver avkall på avkastningen.

Hon anser också att bolagets självlärande algoritm är nästa generations finanslösning och nämner att Reuters har utsett Arabesque till "Finansbranschens motsvarighet till Tesla".

"En fond som Systematic blir lite av finansbranschens svar på att bidra till att rädda världen efter recessionen 2008", säger Maria Mähl.

Det som möjligen skulle kunna sätta käppar i hjulet vore om hållbarhet förvandlades till att mest handla om greenwashing, men Maria Mähl påpekar att en rad faktorer pekar i rakt motsatt riktning.

Dels visar en Morgan Stanley-rapport att 86 procent av alla millennials kan tänka sig att göra hållbara investeringar, dels har självaste Norska Oljefonden, en av världens allra största aktieförvaltare, tagit stora kliv mot hållbara investeringar.

En ny lagstiftning infördes också vid årsskiftet med krav om att fonder ska redovisa hållbarhet.

Dessutom har den redan starka amerikanska trenden kring hållbara investeringar förstärkts ytterligare som ren protest mot Donald Trumps beslut om att föra USA ut ur den globala klimatuppgörelsen i Paris.

Anna Svahn inflikar:

"Donald Trump har kanske lyckats bli vår tids största miljökämpe, utan att förstå det."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST