Fotograf: Paula Ojansuu/Nordic Business Forum

Halverad lön väntar en av Sveriges hetaste yrkesgrupper – enligt gurun

"De kommer att halvera din lön för att sedan halvera den igen..."

Det är en kompetens som företagen skriker efter just nu. Digitala marknadsförare har på kort tid seglat upp som en av de mest eftersökta yrkesgrupperna i Sverige.

Men enligt Seth Godin – en marknadsföringsguru, entreprenör och författare till 18 bästsäljande böcker – kommer professionen som den ser ut i dag att försvinna.

”Jag vet att det kommer att hända”, sade han på Nordic Business Forum i Stockholm förra veckan.

På en privat lunch som marknadsföringskonsulten Avaus arrangerade utvecklade Godin sina tankar. Han förklarade att modern marknadsföring har delats upp i två discipliner. Den ena benämner han som AI- och datadriven digital marknadsföring.

”Utrymmet för människor i den här disciplinen är väldigt liten.”

Den andra ”är poetisk, magisk, en människa som gör vad ingen förväntar sig”, enligt Godin som skrivit boken ’Purple Cow’ på temat.

Mot den bakgrunden varnar Godin för att specialisera inom den förstnämnda delen, som bland annat omfattar att hjälpa företag med marketing automation och analytics. I det långa loppet kommer jobben att tas över av datorer, enligt hans bedömning.

”Sugs inte in i den här delen”, sade han.

”Det ser lockande ut ända till den dag då de kommer att halvera din lön för att sedan halvera den igen eftersom datorer kan utföra jobbet. Jag ser det inte som något ondskefullt, och jag vet att det kommer att hända. Den strategiska sidan är kreativ, och handlar om att se vad människor inte sett förut.”

Seth Godin har själv ägnat sitt professionella liv åt den kreativa delen av marknadsföring.

”Det är den typ av marknadsföring jag vill syssla med, och den synen delar jag med de flesta marknadsförare som ser seriöst på professionen”, sade Godin.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST