Fintech-duon: ”Vi vill göra ett avtryck och förändra hela branschen i en mer positiv riktning”

Att spara pengar via fondförvaltare kostar miljoner helt i onödan. Det anser duon som ser till att spararna själva kan ta makten över sina aktieplaceringar.

Redan första dagen träffades de i klassrummet på Chalmers i Göteborg. Och det klickade direkt. Båda skulle precis börja plugga industriell ekonomi och år 2014 startade Mai Thai och Nanna Stranne företaget Sigmastocks tillsammans som en reaktion på hur ineffektiv, trög och icke-transparent finansvärlden var när det kom till privatsparande.

Varför inte utnyttja den digitala teknik som finns tillgänglig, kapa bort fondförvaltarnas avgifter och i stället hjälpa spararen att bestämma själv?

Så tillsammans med en professor i finansiell matematik på Chalmers satte de i gång.

"Vi hjälper privatpersoner att ta makten över sitt sparande samtidigt som vi kapar en massa fondavgifter", förklarar Mai Thai.

I hjärtat av Sigmastocks finns ett egenutvecklat digitalt analysverktyg. Som sparare betalar du en månatlig prenumeration – som varierar mellan 19 och 99 kronor beroende på grad av funktionalitet – och väljer en strategi för ditt sparande. Sedan spottar deras algoritm ut lämpliga aktier att stoppa in i din portfölj anpassat till vald strategi. Själva handeln av aktier sker inte via Sigmastocks, men de har avtal med aktörer som Nordnet och Nordea där avsluten sedan sker.

"På det här sättet får du en riskspridd portfölj, inga förkunskaper krävs och du blir din egen förvaltare. Du slipper också avgifterna som för 'vanliga' sparare i slutändan kan handla om miljonbelopp i utebliven avkastning om du månadssparar under hela livet", säger Nanna Stranne.Målet är att hjälpa människor till ett bättre sparande. Tillsammans vill de göra ett avtryck och förändra hela branschen i en mer positiv riktning, menar Mai Thai.


Men deras bolagsbyggande har definitivt inte varit utan motstånd, speciellt till en början. Förståsigpåare, särskilt inom bank och finans, var väldigt skeptiska till att de över huvud taget skulle kunna tjäna pengar på affärsidén och "varför ska ni bara ta så här lite betalt".

"De förstod inte vår poäng, vi gör ju det här för att hjälpa privatpersoner att spara smartare, vår drivkraft är inte att tjäna pengar på pengar."

I dag har bolaget flera tusen betalande kunder och med hjälp av deras system förvaltas en knapp halv miljard kronor. Bakom sig har de tunga lokala investerare som Chalmers Ventures, Stena Finans och Lena Apler, bland annat grundare av Collector Bank.

Duon siktar högt inför framtiden och hoppas vara ett globalt företag om några år.

"Vi vill hjälpa många människor till en bättre privatekonomi. Den här branschen håller på att förändras snabbt och det gäller att hänga med för att lyckas", säger Nanna Stranne.

Vilka är era bästa råd?

"Du måste verkligen brinna för det du håller på med! Om du tror på och vill åstadkomma någonting så genomsyrar det allt du gör. Då blir det du gör också större än bara dig, vi har till exempel fått med oss kunder och partner som också tror på det vi gör, att vara ärliga och transparenta."

"Jag tror även att det är viktigt att hela tiden tänka nytt och våga sticka ut. Men du kommer ingenstans om du inte samtidigt gör det med trovärdighet."

Vad är det viktigaste ni har lärt er så här långt?

"Du måste våga misslyckas, annars kommer du inte att lära dig något. Och inse att ju snabbare du misslyckas, desto mindre blir misslyckandet. Och att du klarar av mycket mer än du tror."

"Samtidigt är det väldigt viktigt att bygga rätt team redan från början. Vi brinner som sagt verkligen för det vi gör och du måste även ha förmågan att dela med dig av den känslan till dina medarbetare.

Så ni är fortfarande kompisar!?

"Ha ha, ja definitivt, vår relation har bara blivit ännu starkare längs vägen!" 

LÄS MER: Hela listan - Sveriges 101 Supertalanger 2018


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST