Fotograf: Tomas Oneborg/TT

Veckans Affärers miljardärslista kommer aldrig bli sig lik igen

Ingvar Kamprad har länge dominerat på Veckans Affärers lista över Sveriges miljardärer. Nu kommer förmögenheten och kontrollen fördelas, men någon anledning till oro för möbeljättens framtid finns inte menar Sveriges främsta familjeföretagsexpert.

I fjol slog Veckans Affärers miljardärslista nya rekord. Inte mindre än 184 miljardärer delade på en förmögenhet på sammantaget 2 140 miljarder kronor.

Men fördelningen var skev. Med sina 620 miljarder kronor stod Ingvar Kamprad för nästan en tredjedel.

Avståndet till nummer två, Stefan Persson, var gigantiskt.

Trots att andra, exempelvis det amerikanska affärsmagasinet Forbes, valt ändra sin syn på Ingvar Kamprads förmögenhet efter 2011 då en del av hans förmögenhet överfördes till ”enheter utanför hans ekonomiska kontroll” har vi på Veckans Affärer fortsatt att betrakta honom som Sveriges i särklass rikaste med argumentet att det fortsatt var han som satt på kontrollen.

Detsamma har finansnyhetsbyrån Bloomberg gjort som har rankat Kamprad som världens 8:e rikaste.

Nu, efter hans död, kommer Ingvar Kamprads förmögenhet och kontrollen över möbeljätten att fördelas.

Riktigt hur är höljt i dunkel.

För trots att Ingvar Kamprad haft lång tid på att sig att förbereda en succession i ett av världens största familjeföretag har ingen av hans tre söner, Peter, Jonas eller Mathias hittills klivit fram i rampljuset.

Ett av få tillfällen då successionsfrågan kommit på tal var 2008 när Ingvar Kamprad själv berättade att familjen varit samlad för att diskutera huruvida någon av sönerna var intresserad av att ta över som koncernchef.

För Smålandsposten berättade han senare om deras inställning:

”Jag kommer inte att ta det”, sade Peter vid mötet.

”Jag kommer inte att ta det”, sade Jonas.

”Jag kommer inte att ta det”, sade Mathias.

Men Annelie Karlsson, Sveriges främsta expert på familjeföretag och med god insyn i Ikea, hävdar att sönerna är långt mer involverade i företaget än vad som synts utåt.

”Sönerna Kamprad har varit väldigt involverade i konceptet, värderingarna, styrelsen och ägararbetet och deltagit i utbildningar för medarbetare”, säger hon till VA.se

”Det är ganska vanligt för andra generationen att de inte fyller samma skor som den första. De måste arbeta på ett annat sätt och är ofta engagerade i just ägar- och styrelsearbetet. Men det kanske allra viktigaste är att de garanterar långsiktigheten och personifierar företagets värderingar. När G1 nu gått bort siktar G2 på G3, G4 och G5. Ikea kommer inte vara på börsen och det kommer aldrig handla om kvartalsekonomi.”

I dag är Jonas Kamprad styrelseledamot i Ikea Groups ägarbolag Ingka Holding, och sitter i de tre stiftelserna Stichting Ingka, Stichting Ikea och Stichting Imas.

Lillebror Mathias Kamprad, ”Affärsmannen”, sitter i det andra benet. Han är ledamot i styrelsen för Inter Ikea Holding, bolaget dit royaltyn från varuhusen går.

Den enda brodern som har en formell maktposition är storebror Peter Kamprad, ”Ekonomen”. Han är ordförande i Ikanokoncernens överstyrelse.

”Än så länge är det ingen av dem som tagit en operativ roll men å andra sidan var det väldigt länge sedan Ingvar hade en sådan roll", menar Annelie Karlsson.

Hon tror inte att Ikea kommer att förändras på något radikalt sätt nu efter Ingvar Kamprads bortgång.

”Det som kommer att hända nu är det som hände i fredags, det vill säga de styrelsefunktioner, relationer och processer som byggts upp kommer att fortsätta. Det kommer inte att finnas en enda Kamprad i toppen utan tre och i framtiden ännu fler. Sönerna kommer att vara synnerligen engagerade i styrelse- och ägararbetet och bidra till att tillsätta de bästa operativa personerna för att leda bolaget.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST