Sveriges 101 Supertalanger 2018 – Entreprenörer

Här är Sveriges mest begåvade entreprenörer just nu.1. Joel Hellermark

Ålder: 21
Bolag: Sana Labs

Rekordung Supertalang som fått med sig de stora investerarna i sitt AI-bolag. Hans algoritm känner av kunskapsnivån hos varje enskild elev och skräddarsyr utbildningen därefter.

LÄS MER: 21-årige AI-snillet: "vi ska ta över världen vad det gäller digital utbildning"

2. Johannes Schildt
Ålder: 29
Bolag: Kry

Det tog inte mer än tre år innan hans startup Kry blev ett miljardbolag tack vare lite klirr i kassan från investerare. I dag hjälper hans digitala vårdcentral tusentals patienter varje år.

3. Jonas Björkman
Ålder: 34
Bolag: Tessin

Han grundade det första crowdfundingbolaget för fastigheter i Skandinavien med en affärsmodell som visat sig vara framgångsrik. Förra året var de Europas tredje största crowdfundingtjänst mätt i förmedlat kapital.

4. Oscar Engellau
Ålder: 35
Bolag: Bolite Bostäder

Efter några års bankjobb blev Handelsstudenten vd och grundare av bostadsbolaget Bolite Bostäder. Trots att de är nykomlingar på bostadsmarknaden har de redan hundratals lägenheter i sin projektportfölj.

5. Anna Ottosson
Ålder: 29
Bolag: Greta.io

Medgrundare och vd för Greta.io som utvecklat en teknik för att routa data på internet – något som som bland annat hjälper företag att ge sina kunder en bättre upplevelse och möjlighet att hantera stora mängder trafik samtidigt.

6. Dennis Mårtensson
Ålder: 27
Bolag: Greta.io

Den tidigare Storytelutvecklaren är också en av hjärnorna bakom
Greta.io. Bolaget lockade tidigt Sveriges stora affärsänglar och var det enda europeiska bolaget som fick delta på Googles molnkonferens Next.

7. Henrik Torstensson
Ålder: 39
Bolag: Lifesum

Han har investerat i en rad olika bolag och är vd för Lifesum – en av de tjugo mest populära hälso- och livsstilsapparna i USA med tjugo miljoner registrerade användare.

8. Robin Flodin
Ålder: 30
Bolag: Toadman Interactive

Allt började i en källarlokal med en vän där han utvecklade sitt första spel. I dag har hans spelstudio vuxit internationellt och debuterade på börsen i december förra året.

9. Viktor Broberg
Ålder: 27
Bolag: Buildsafe

Han grundade det snabbväxande företaget 2015 för att förbättra säker­heten och effektiviteten i byggprojekt genom digitala verktyg. Nyligen tog de in mer riskkapital och ska satsa på Storbritannien.

10. Martina Klingvall
Ålder: 30
Bolag: Telness

Lämnade nyligen rollen som säljchef för Telenors småföretagartjänster för att starta en egen mobiluppstickare som backas med 14 miljoner i riskkapital och redan har omkring 400 intresserade bolag.

11. Faviana von Heijne
Ålder: 30
Bolag: Svrvive Studios

VR- och AR-entusiast som startat egen studio där hon skapar framtidens spel. I dag är den en av Europas ledande spelstudior.

12. Jakob Dahlberg
Ålder: 26
Bolag: Arthro

Grundare och vd för hälsovårdsföretaget som utvecklar mjukvara som läkemedel för artros. Genom att utnyttja data levererar de en ny typ av medicinering, bortom piller och kirurgi, som ska bidra till positiva hälso­effekter.

13. Timothy Walentynowicz
Ålder: 31
Bolag: DIB Hotel

Han grundade sitt bolag år 2015 tillsammans med Fredrik Jones. Har på kort tid fått in hotell i drygt femton länder och backas upp av ett par tunga investerare.

14. Jockum Hallin
Ålder: 37
Bolag: Our Legacy

Resan började i en källare i Huskvarna. I dag har Our Legacy-medgrundaren lyckats etablera klädmärket internationellt, i över 240 butiker runt om i världen, helt utan externa investerare.

15. Robin Szekely
Ålder: 32
Bolag: Taskrunner

Marknadschef och grundare av tjänsteplattformen Taskrunner som förmedlar frilansare till småjobb. Bolaget köpte nyligen upp sajten Hinnerdu.se och den danska motsvarigheten Den lille tjeneste.

16. Måns Flodberg
Ålder: 31
Bolag: Modular Finance

Entreprenör som tyckte att finansmarknaden låg efter när det kom till ­webbaserade lösningar. Sedan starten 2015 har hans bolag Modular Finance gått som tåget, med fokus på digitala verktyg inom finans.

17. Adam Aljaraidah
Ålder: 26
Bolag: Virkesbörsen

Civilingenjör och medgrundare av bolaget som vill effektivisera virkesbranschen. År 2017 genomförde de en nyemission på totalt 4,5 miljoner kronor, med investerare som Almi Invest och Olof Hallrup.

18. Tobias Franzén
Ålder: 38
Bolag: The Amazing Society

Entreprenör, grundare och vd för reklambyrån som de senaste fem åren har byrån plockat hem två Gasellpriser och vuxit från fyra till trettio anställda.

19. Carolina von Rosen
Ålder: 32
Bolag: Get Raw

Det var efter en resa till Costa Rica hon fick upp ögonen för matkonceptet raw food och började göra hälsosnacks i hemmet. Nu finns godbitarna hos ett hundratal återförsäljare runt om i landet.

20. Evelina Vågesjö
Ålder: 31
Bolag: Ilya Pharma

Forskare i medicinsk cellbiologi samt vd och medgrundare till läkemedels­bolaget vars nya teknik ska kunna läka sår fortare. Efter sommaren genomförde bolaget sin första nyemission där de tog in 4,5 miljoner kronor.

21. Caroline Dahl
Ålder: 34
Bolag: Ortrud Medical

Hon har en doktorsexamen från Oxford och har genom åren startat och drivit en rad olika organisationer inom innovation och tech. I dag CTO och medgrundare på medtechbolaget Ortrud Medical.

22. Yosef Mohamed
Ålder: 30
Bolag: Transfer Galaxy

Entreprenören från Vivalla som grundat Transfer Galaxy – en enkel överföringstjänst för utlandsbetalningar som än så länge fungerar i tretton olika länder världen över.

23. Love Bonnier
Ålder: 26
Bolag: 500 Stockholm

Bonniersonen som har gått sin egen väg. I början av 2017 startade han kommunikationsbyrån 500 tillsammans med kollegan Simon Strand. Genom att kombinera kreativitet och strategi vill de fylla en lucka på marknaden.

24. Iman Pouya
Ålder: 34
Bolag: Brightlabs

Grundare till bolaget Brightlabs som skapar digitala ventures för företag. Med en bakgrund som doktorand inom beräkningsbiofysik utvecklar han numera analysverktyg för olika typer av information.

25. Aram Hamawandy
Ålder: 28
Bolag: Nova Study

Målet var att göra läxhjälp tillgänglig online eller fysiskt till samma timpris oavsett var man bor i Sverige. Han har redan knutit till sig 300 studiecoacher och lyckades även ro hem ett avtal med betaljätten Klarna.

26. Devi Brunson
Ålder: 32
Bolag: Studio Good Stuff

Den första att bli anställd på Prime som nyexad reklamelev. Nu har hon lämnat cd-rollen på byrån för att starta en egen kreativ studio. Tanken är att bygga ett internationellt nätverk av "tänkare och görare".

27. Anton Holmquist
Ålder: 32
Bolag: Bruce
Efter att ha sålt sin prisbelönta appbyrå Monterosa har han nu lanserat Bruce tillsammans med entreprenören Magnus Elm. Appen samlar helt olika typer av träningscenter på ett och samma gymkort.

LÄS MER: Hela listan - Sveriges 101 Supertalanger 2018

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST