Marina Davarinou

Hon är e-handelsstjärnan som omsätter miljarder

Marina Davarinou började med att forska inom e-handel. Tio år senare är hon vd för Ellos och siktar på att bli störst inom mode och inredning.

Marina Davarinou är en fullfjädrad digitalist, hela hennes så här långt tioåriga spikraka karriär uppåt har varit digital. Hon började som nyutexaminerad civilekonom med att forska inom kundupplevelser för olika e-handelsplatser i Borås tillsammans med Malin Sundström, docent i marknadsföring som forskar om konsumenters köp­beteenden.

"Redan från början, år 2006, upptäckte jag vikten av användarvänlighet och kundnöjdhet, det är något jag bär med mig än i dag. Den enda skillnaden jämfört med då är att jag har blivit ännu mer passionerad kring kundnöjdhet för varje år som har gått."

Efter forskningsprojektet bar det av till elektronikbolaget Sibas e-handelsavdelning i Göteborg där hon klättrade genom olika utmaningar och successivt mer ansvar. Efter fyra år, när hon slutade på Siba, var Marina Davarinou ansvarig för både e-handel, webbutveckling samt reklamavdelning.

"Jag utvecklades mycket på Siba, de har en fantastisk företagskultur och jag fick möjligheten att lära mig mycket parallellt med stor tillit både från min chef och högsta ledningen."

Efter Siba blev hon marknadschef på IT-bolaget Appello med försäljning på över huundra marknader, men efter arton intensiva månader hade hon uppnått satta mål och började rejält sakna e-handelsvärlden. Så hon klev över till Netonnet Group och blev marknadsdirektör med ansvar över e-handeln.

Sedan ett år tillbaka är hon nu vd för Boråsbaserade Ellos med femhundra medarbetare och en omsättning på lite drygt 1,8 miljarder kronor.

Hur hamnade du på Ellos?
"Jag blev kontaktad av en rekryterare som tyckte att jag var rätt person för tjänsten som vd, direkt efter det träffade jag Hans Ohlsson, koncern-vd för Ellos Group, för en första intervju. Och nu är Hans min chef."

"Jag har en oändlig vilja när jag har bestämt mig att lyckas med ett mål. Jag har lärt mig att allt är möjligt, det är min främsta drivkraft."

Vad är viktigast för dig i ditt arbete?
"Att min organisation och alla kolleger verkligen är nära och förstår varandra, att vi arbetar som ett team och att alla vet att vi tillsammans är starka. Mål och strategi måste vara glasklara, alla inom organisationen ska veta hur viktiga de är och hur de bidrar till vårt gemensamma mål. Alla är unikt valda och alla är viktiga. Det är också viktigt för mig att min chef stöttar mig och mitt arbetssätt, den kultur jag representerar samt att personen litar på mig och min organisation."

Vad är det viktigaste du har lärt dig längs vägen?
"Inget är omöjligt. Och så brukar jag också påminna mig själv om att alla erfarenheter är nyttiga, även mindre trevliga erfarenheter som kan vara påfrestande när de väl pågår. Men jag lovar att de hjälper dig under livet och leder till att du framöver kan göra ännu större skillnad och ta rätt beslut."

"Jag värnar också alltid om mina relationer och uppskattar verkligen alla fantastiska människor jag har lärt känna under min karriär och som gjort intryck på mig."

Så vad kan du bli bättre på?
"Att bli ännu bättre på att säga nej! Jag säger visserligen nej väldigt ofta, men vill bli ännu bättre. Jag uppmuntrar hela tiden min omgivning att våga säga nej för att lyckas snabbare och bättre med alla önskade ja."

Vad är du mest stolt över hittills?
"När jag blickar tillbaka är det tydligt att jag alltid har valt och blivit naturligt vald till företag och tjänster som vill skapa förändring och resultat inom mitt ansvarsområde. Jag känner mig stolt över att jag tillsammans med mitt team hos varje arbetsgivare levererat målbilden jag har förbundit mig till."

Vilka är dina bästa råd till en blivande supertalang?
"Lita på dig själv och din förmåga samt fokusera på ditt ansvar oavsett position. Tveka inte att lyfta upp ditt goda arbete och ditt resultat. Och passa på att njut och fira när du eller ditt team lyckas, fyll på med energi, men stanna även upp och reflektera vid varje målgång." 

LÄS MER: Hela listan - Sveriges 101 Supertalanger 2018


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST