Fotograf: TT (montage)

Här är arvet efter Kamprad – en av Sveriges främsta entreprenörer genom tiderna

Ingvar Kamprad lämnar efter sig 620 miljarder kronor och ett världsledande företagsimperium.

Ingvar Kamprads namn är för evigt inpräntat i hans livsverk som han grundade endast 17 år gammal. Vid hans bortgång i helgen är IKEA ohotat som världens största möbelkoncern med 355 varuhus i 29 länder.

Vid senaste bokslutet för 2016 slogs alla tiders försäljningsrekord med 354 miljarder kronor, med franchisetagare inräknade.

Företagsgruppen har en komplicerad ägarstruktur där stiftelsen Ingka Holding äger Ikea-koncernen. Inter Ikea äger i sin tur rättigheterna till varumärket medan avknoppningen Ikano sysslar med bankverksamhet, fastigheter och försäkringar.

Det operativa ansvaret har han lämnat över sedan länge men enligt TT var han delaktig in i det sista.

Han var inte bara Sveriges mest förmögne utan en av världens rikaste. Vana läsare av Veckans Affärer vet att han år efter år toppat listan över Sveriges miljardärer. Vid senaste rankingen från december uppgick hans förmögenhet till 620 miljarder kronor, enligt vår uppskattning.

För att sätta den otroliga siffran i sammanhang kan nämnas att Sveriges näst rikaste, H&M:s styrelseordförande Stefan Persson, har en förmögenhet på 186 miljarder kronor.

Hans gärning för näringslivet, både i Sverige och utomlands, kan knappast överskattas. Många som inspirerats av Kamprad har uttryckt sin beundran i helgen.

”Ingvar Kamprad var en karismatisk entreprenör som betytt oerhört mycket, inte bara för Sverige utan för hela världen”, säger H&M:s vd Stefan Persson i en kommentar till DI.

Aktivistfonden Cevian Capitals Christer Gardell kallar Kamprad ”en av de absolut finaste affärsmän som har funnits” i samma tidning.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST