Ahmed Abdirahman

Han vill berätta en ny historia om Sverige

Alla partiledare kom till Ahmed Abdirahmans politikervecka i Järva. Med engagemang och uthållighet visar han hur Sverige ser ut i dag.

Ahmed Abdirahman kom som tolvåring till Sverige, tillsammans med sin ensamstående mamma på flykt undan krigets Somalia. Familjen hamnade i Tensta utanför Stockholm och det dröjde inte länge innan kompisarna började kalla honom för Ahmed Svensson.

För på mindre än ett år hade han lärt sig prata flytande svenska. Men inte genom att sitta bakom skolbänken, utan framför allt genom att titta mycket på tv. Väldigt mycket.

"Jag missade aldrig ett enda avsnitt av 'Vetenskapens värld', 'Mitt i naturen' eller 'Agenda'. Och så brukade jag låna kassettböcker på biblioteket och följa texten i boken med pekfingret när bandet rullade", säger Ahmed Abdirahman.

När han var liten drömde han om att bli läkare och att rädda hela världen. Efter ett tag insåg han att han aldrig skulle kunna bli den där superhjälten, men han tappade aldrig drivkraften att ändå sträva efter att göra skillnad.

"Vi flydde hit från ett krig och fick en fristad i Sverige. Jag kände ett ansvar att göra något, att göra skillnad. Och det går bara att göra lokalt, med utgångspunkt från där jag bor, men samtidigt inte låta det vara en begränsning."

I dag bor Ahmed Abdirahman i Hjulsta, två t-banestationer från Tensta. Nära Tensta ligger också gräsplanen Spånga IP där det år 2016 var premiär för politikerveckan i Järva.

Idén är Ahmed Abdirahmans – även om han är mån om att poängtera att utan teamet bakom skulle den aldrig vara verklighet. Han började tänka i de här banorna redan för sju år sedan. År 2013 var han med och drog i gång Järva filmfestival, en utomhusbio som arrangeras årligen för att föra samman människor från olika kulturer och generationer.

"Efter några år började arbetet med filmfestivalen gå lite på rutin och jag ville utveckla plattformen. Så år 2016 smyglanserade vi utifrån en planering under bara två veckor politikerveckan inom ramen för filmfestivalen."

I medierna väckte politikerveckan uppmärksamhet, människor hittade dit och representanter från fem partier var på plats, bland annat Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet.

"Och när politikerna väl hade pratat klart på scen gick de ner och satte sig bland publiken. Där och då slog det mig att det viktigaste var att de interagerade och pratade med människorna som var på plats."

Politikerveckan har ett särskilt fokus på frågor som rör integration och mångfald och året därpå var alla partiledare på plats på scen. Det är förstås ingen slump att veckan äger rum just i Tensta.

"Spånga IP är en symbol för ett delat Sverige, vad gäller till exempel etnisk bakgrund, klass och utbildning."

Och det är precis det som är poängen, anser Ahmed Abdirahman som till vardags arbetar på Stockholms handelskammare.

"Vi är pionjärer när det gäller att berätta en ny historia om vad som är Sverige. Det är så här verkligheten ser ut i dag, över en halv miljon människor bor i områden som Tensta och de måste också vara en del av berättelsen"

"Titta till exempel på hur berättelsen ser ut i USA, där finns en stolthet att ha rötter från ett annat land, det gör personen bara ännu mer amerikansk!"

Hur ska du skapa en ny berättelse om Sverige?
"Det handlar om att bygga relationer, berättelser skapas inte genom att läsa historier i en bok, de uppstår genom samtal med andra människor. Och engagemanget att vara med och göra en skillnad är något som binder samman människor. För mig dröjde det åtta år innan vi blev hembjudna till en svensk familj, men i dag blir jag hembjuden varje vecka!"

Vad är dina råd för att bli en Supertalang?
"Var uthållig och följ ditt hjärta, det gäller att tänka långsiktigt. Till exempel politikerveckan i Järva är en effekt av en idé som jag fick redan år 2007."

"Utgå alltid från att bygga relationer, du kommer aldrig att kunna förändra världen ensam, sök upp andra som delar dina mål. Som människor definieras vi av våra upprepningar, våra relationer och våra perspektiv. Därför är det så viktigt att uppleva nya perspektiv, träffa nya människor och hela tiden lära sig nya saker."

"Och låt dig inte luras av jakten på bekräftelse, det får aldrig vara din drivkraft! Det här året har jag blivit utsedd till Supertalang, nästa år publicerar ni en ny lista med helt nya namn. Om du i stället bottnar i ditt engagemang tappar du aldrig kraften." 

LÄS MER: Hela listan - Sveriges 101 Supertalanger 2018


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST