21-årige AI-snillet: "Vi ska ta över världen"

Han började som programmeringskonsult redan på högstadiet - nu ska hans startup­bolag revolutionera utbildningen.

Joel Hellermark, grundare och vd för Sana Labs, är tvärsäker på att alla företag på något sätt kommer beröras av artificiell intelligens inom fem år.

Ambitionen för det svenska globala startupföretaget Sana Labs är enkel men skyhög:

"Vi ska ta över världen vad det gäller digital utbildning."

När Joel Hellermark var 13 år lärde han sig att koda, redan i högstadiet började han konsulta som programmerare och i dag är han blott 21 år gammal.

I höstas lanserade Sana Labs sitt system för individualiserade utbildningar och hittills har en av deras främsta utmaningar varit att skala upp teamet och plattformen för att kunna möta efterfrågan.

Sana Labs siktar högt, men har också namnkunniga investerare bakom sig. Här finns bland annat miljardären Katarina Martinsson, arvtagare i Lundbergsfären och Spotifyveteranen och numera riskkapitalisten Sophia Bendz.

Bolagets affärsidé är att sälja ett "smart" tillägg till redan existerande digitala utbildningsplattformar. Genom att koppla på Sana Labs mjukvara skapas ett lärande som känner av exakt på vilken kunskapsnivå studenten befinner sig och hur hen lär sig.

"Vi har byggt en teknologi som individanpassar vilken kurs som helst. Och ännu är vi helt ensamma i världen om att göra det här."

Artificiell intelligens, AI, och framför allt så kallade neurala nätverk är utan tvekan den allra hetaste tekniktrenden just nu där bolag höjer sin värdering med uppemot tio miljoner dollar för varje AI-person de anställer.

För ett neuralt nätverk är den mänskliga hjärnan utgångspunkten och modellen. I vår hjärna finns uppemot tusen miljarder neuroner, alla länkade till varandra. När vi till exempel ser en katt triggar det i sin tur vissa neuroner som skapar ett mönster i hjärnan som blixtsnabbt drar slutsatsen "katt". Ett neuralt nätverk fungerar precis på samma sätt och "tränas" också på samma sätt.

Ett traditionellt datorprogram konstrueras i stället uppifrån och ned, det byggs upp av regler för hur det ska uppföra sig givet vissa specifika situationer. I ett neuralt nätverk däremot konstrueras de här reglerna automatiskt utifrån datan. Det utsätts för en mängd exempel – till exempel bilder på katter – som får nätverket att analysera, dra slusatser och hitta mönster.

"Det verkligt revolutionerande med neurala nätverk är att de kan göra analyser och skapa mönster som ingen människa på förhand visste existerade."

Det som händer nu är att användningen av neurala nätverk håller på att revolutionera hela näringslivet. Och det händer snabbast i branscher som i hög grad redan är digitaliserade och där tillgången på data är stor. Som till exempel inom digitaliserad utbildning.Joel Hellermark drivs av möjligheten att kunna påverka i stor utsträckning.

"Jag gillar att lösa fundamentala problem som kan påverka hundratals miljoner människor. Att tillämpa tillgänglig forskning, att försöka hitta enkla lösningar på komplicerade problem."

"Jag är uppvuxen i en familj som är van att tänka på det här sättet, min mamma är forskare och min pappa arbetar med att kommersialisera forskning, förhoppningsvis har jag blivit en bra kombination av dem båda!"

Joel Hellermark menar att det är viktigt att våga tänka stort:

"Det allra viktigaste är att ha en enorm ambition. När jag mejlade Tim Cook på Apple och Mark Zuckerberg på Facebook ledde båda kontakterna till möten. Höga ambitioner gör det också lättare att attrahera talanger vilket i sin tur ökar chanserna att lyckas."

Han menar även att man måste vara disciplinerad, med en tydlig plan för hur man ska leverera och exekvera och att de största möjlig­heterna alltid finns där utmaningarna är som störst.

Vilka är dina bästa råd?
"Leta efter områden som tangerar varandra, tänk tvärvetenskapligt och sök kreativa kombinationer. Förklaringen bakom till exempel Apples framgångar är förmågan att kombinera design med teknik. Var en renässansmänniska som Leonardo da Vinci som samtidigt tänkte matematik, konst och filosofi."

"Och glöm inte att vara ihärdig, det tar alltid längre tid än vad du tror att lyckas." 

LÄS MER: Hela listan - Sveriges 101 supertalanger 2018 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST