Fotograf: Andrew Harnik/AP

Regeringen Trumps miss skapar kaos på marknaden

Dubbla budskap från regeringen Trump sätter marknaden i gungning.

Det har varit några svängiga dagar på valutamarknaderna efter flera olika budskap från den amerikanska administrationen och ECB rörande hur den amerikanska dollarn skall uppfattas.

Det började med att USA:s finansminister Steven Mnuchin under en intervju på onsdagskvällen i Davos berättade att landet gärna såg en svag dollar som skulle kunna främja investeringar.

"När vi kikar på USA:s tillväxt fortsätter den att se ganska bra ut och landet är en väldigt attraktiv plats att investera i", sade Mnuchin enligt CNBC.

Uttalandet fick euron att stärkas till den högsta nivån på tre år mot den amerikanska valutan och uttalandet kritiserades i förtäckta ordalag senare på dagen av ECB-chefen Draghi.

Utan att nämna någon vid namn sade Draghi vid gårdagens presskonferens att euron under den senaste tiden har stärkts delvis på grund av ett språkbruk kring växelkursutvecklingen "som inte återspeglar de regler som man har kommit överens om".

Euron tappade sedan på torsdagskvällen efter att USA:s president Donald Trump sagt att han förespråkar en stark dollar, vilket fick dollarn att stärkas. Trump menade att Mnuchins budskap dagen innan var misstolkat.

”Dollarn kommer att bli starkare och starkare och slutligen vill jag se en stark dollar”, säger Trump till CNBC.

”Vårt land kommer att bli så starkt ekonomiskt igen och även på andra sätt.”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.