Fotograf: Tictail, Karma, Twitter (montage)

Här är svenska tech-stjärnorna på Forbes ”30 under 30”-lista 2018

Den europeiska upplagan av affärstidningen Forbes har kommit ut med sin talanglista ”30 under 30”- för 2018. Här är svenskarna som tar plats. 

Birk Jernström är mjukvaruingenjör och medgrundare till Tictail, som erbjuder webbshoppar och en marknadsplats åt småföretagare. Blott 29 år gammal ansvarar han för de tiotusentals e-handlare som är anslutna till plattformen i Europa. Sedan bolaget grundades 2012 har de tagit in drygt 260 miljoner i riskkapital.

Erik Gatenholm, 28, är vd för Cellink. Bolaget grundades i början av 2016 och är en pionjär inom så kallat biobläck, som kan blandas med levande celler för att skriva ut mänskliga vävnader.

LÄS MER: Sveriges hetaste biotech-startup ska bota cancer med 3D-printade tumörer

Svenska startup-bolaget Karma är representerad med Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte och Ludvig Berling. Affärsidén är att rädda mat som riskerar att slängas på restauranger och kaféer. Via en app kan du köpa överskottsmaten som take-away.

LÄS MER: Deras app ska stoppa matsvinnet – Klarna-grundaren Adalberth investerar genom stiftelse

Johannes Schildt är vd och medgrundare till e-hälsobolaget KRY. Det kan beskrivas som en vårdcentral på nätet där patienter kan träffa en doktor och efter videosamtal få recept utskrivet.

LÄS MER: Nu tar den digitala vården över – med kortare köer, lägre kostnader och mycket riskkapital

27-årige Nick Larsson styr den globala expansionen på Truecaller i rollen som Head of Growth. Telefonboksappen växer i rekordfart – från 30 miljoner till 250 miljoner användare på bara tre år – och har Indien som sin viktigaste marknad. Nick Larsson ligger bakom samarbeten med tech-jättar som Samsung och Google.

LÄS MER: Två killar från förorten har byggt ett monster som växer snabbare än Spotify – ”Vi har fått jobba dubbelt så hårt”

Utöver Karma är även sociala entreprenören Jacob Burenstam med på listan. Han är medgrundare till Just Arrived som hjälper till att matcha nyanlända med arbetsgivare. 28-åringen med titeln Chief Technical Officer är utbildad till dataingenjör på Lunds tekniska högskola.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant