Ramin Jahangiri Fotograf: Andreas R Sjöström

27-åringen från Hässelby lämnade livet på gatan – för att bli ”mäklarbranschens Zlatan”

Ramin Jahangiri har gjort en resa utan dess like.

Blott 27 år gammal har han hunnit bli årets mäklare flera år på raken, delägare i snabbväxande mäklarbyrån Edward & Partners och ägare till coola sportbilar. Ramin Jahangiri har gjort en resa ingen kunnat ana, med tanke på att forne värstingen lyckades bli relegerad från sin gymnasieskola i förorten.

Idag är han delägare i en mäklarfirma och hävdar att bomarknadens "kris" är en illusion.

"Det spelade ingen roll att jag sov i trappuppgångar, blev väckt av vakter med hundar och fick tillbringa 4 månader på vandrarhem. För då jag låg och sov i trappuppgångarna fick jag den skönaste sömn du kan tänka dig med tanke på att jag hade kommit ett steg närmre drömmen att bli Sveriges bäste fastighetsmäklare."

Hur blir man Sverige kanske främste mäklare genom tiderna i en bransch som funnits i över 100 år och får epitet som "mäklarbranschens Zlatan".

Enligt honom själv handlar det främst om en förmåga att få kunden att känna att man gör den en tjänst.

Han spenderade sommarlov med att upprepade gånger lyssna på ljudböcker av säljgurus som Tom Hopkins "How to Master the Art of Selling Everything" och Brian Tracys "The Psychology of Selling".

"Ljudböckerna hade lärt mig att ingen kommer ihåg hur många gånger någon har misslyckats. Så jag ringde fler samtal än alla andra och då jag var mäklare gick inte en timme till spillo. All tid ägnades åt att fundera över hur jag kunde hjälpa kunden."

Även om han nu har utsetts till bäste mäklare flera gånger och rakat hem miljonlöner började livet riktigt tufft.

Som ende elev med utländskt påbrå i skolklassen i Hässelby blev han snart utstött.
Hemmavid var pappa allvarligt sjuk, vilket gjorde att mamma fick sköta tre jobb samtidigt.

De ensamma timmarna bidrog till att han redan som 7-åring lärde sig att bli en social kameleont för att sälja in sig i olika miljöer, vilket han tror starkt har bidragit till säljframgångarna.

Då han väl fått mäklarlicensen krossade han alla tidigare säljrekord genom att notera 7,5 miljoner kronor i arvode, men var ändå inte nöjd då tvåan "bara" låg 300 000 kronor efter.

Året därpå noterade han 12,3 miljoner kronor och det gick inte ens att se tvåan i backspegeln.

Under uppväxten försökte han i stället ingjuta respekt genom att låta nävarna tala och efter att ha börjat boxas redan som 10-åring dröjde det bara 3 år innan han förflyttades till en specialklass.

"Jag kände mig så arg och förnedrad att jag sade till mig själv att jag ska återvända till min gamla skola i en Lamborghini då jag är 25 år."

Så blev också fallet och hösten 2016 lämnade han Fastighetsbyrån för att kliva in som delägare i snabbväxande Edward & Partners som snart öppnar kontor i Solna/Sundbyberg samt i Spaniens Marbella.

Som den unge men ändå erfarne mäklare han är tycker han att media bidragit till en överdrivet negativ syn på bomarknaden.

Ramin Jahangiri hävdar bland annat att prisnedgången på cirka 15 procent sedan andra kvartalet 2017 inte beror på de nya amorteringskraven, utan att folk redan för 2 år sedan till och med tältade för att kunna lägga vantarna på nybyggnationsobjekt som ren spekulation.

"Det har aldrig köpt köpts så många bostäder i rent spekulationssyfte som under Perioden 2015-2016."

Problemet är att många inte ens behövde visa lånelöfte eller gå in med kontantinsatser, utan det räckte ofta med en bokningsavgift på 25 000-100 000 kronor.

"Hela idén var att kunna sälja objekt redan på ritningsstadiet."

Genom att många nu är rädda att förlora bokningsavgiften och därmed vill ha prissänkningar på objekten för att snabba på försäljningen har de riktigt oerfarna mäklarna drabbats av panik, enligt Ramin Jahangiri.

"10-20 procent budgivning har varit standard i branschen och lika självklart som att säga att det snöar på vintern. Det hjälper inte att sänka priset med 1 miljon om 30 mäklare gör samma sak, utan det gäller att ha is i magen", enligt mäklarbranschens Zlatan.

Vägen till det epitetet, och även det som skulle bli vändpunkten i hans liv, var när det gick så illa att han under gymnasietiden blev relegerad efter en riktig holmgång utanför rektorsexpeditionen.

Hade det inte varit för att hans 10 år äldre storebror, Nino, fick honom att inse att det antingen skulle sluta i fängelse eller graven hade det nog kunnat gå i endera riktning.

"Jag hade använt våld under hela mitt liv för att vinna respekt , men min bror blev som en pappa och fick mig att inse att man vinner respekt genom att hjälpa andra."

Då Ramin målade upp drömmen om en man i kostym i svart sportbil föreslog hans bror att han skulle bli fastighetsmäklare.

Parallellt med studierna följde han sin brors råd att prova telefonförsäljning och efter gymnasiet sålde han också studentskivor.

Senare när han arbetade som bartenderassistent kom en kväll han sent skulle glömma. Han loggade han in på datorn och möttes av antagningsbeskedet till mäklarutbildningen vid Luleå universitet.

Då han senare gjorde praktik på väletablerade Fastighetsbyrån pluggade han produktmaterial varenda kväll för att sätta sig in i olika kundverktyg.

Han tog också reda på vilka nyckeltal som gällde, förberedde försäljningar lika minutiöst som om han skulle bygga ett hus från grunden och förmedlade en känsla och energi som få. Det blev 7,5 miljoner kronor det året.

"Jag blev historisk. Då ska man ändå komma ihåg att vi talar om en bransch med över 100 år på nacken."

På frågan varför han gått ned i försäljning under år 3 och 4 även om han blev årets mäklare i Sverige de åren menar han att det är en naturlig följd av att delägarskapet gör att han också får hantera personalfrågor, administration och annat.

Idag kan han konstatera att han aldrig sett så många utlagda lägenheter på ritningsstadiet.
Det är inget som oroar honom överdrivet mycket, utan med tanke på att räntan är fortsatt rekordlåg och Sveriges ekonomi tuffar på bra så ser han snarare tydliga tecken på att nya vindar har börjar blåsa redan under första veckan in på 2018 och räknar med uppgångar på 3-6 procent i år.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST