Inge Thulin från Malmö är vd för 3M. Fotograf: Mark Lennihan/AP

Utdelningskungen förlängde just sin magiska svit – höjer för 60:e året i rad

Letar du utdelningsaktier? Då kan det här bolaget vara något för dig.

Amerikanska konglomeratet 3M Company höjer sin kvartalsutdelning med 16 procent till 1,36 dollar per aktie, jämfört med tidigare 1,175 dollar. Utdelningen hamnar därefter på 5,44 dollar per aktie i årstakt, vilket motsvarar en direktavkastning på 2,2 procent. Det framgår av bokslutskommunikén.

3M är en av de högst ansedda utdelningsaktierna i USA. Bolaget har lämnat utdelning utan avbrott i mer än 100 år och har nu höjt utdelningen 60 år i följd. 3M är därmed en utdelningskung, en benämning på amerikanska bolag som höjt sin utdelning minst 50 år i följd. Bolaget lämnade under 2017 utdelning på 2,8 miljarder dollar och återköpte aktier för ytterligare 2,1 miljarder dollar.

3M som grundades 1902 hette tidigare Minnesota Mining and Manufacturing Company och huvudkontoret finns fortfarande St. Paul i Minnesota med 92 000 anställda. Börsvärdet ligger på 148 miljarder dollar.

Bolaget leds av 64-årige svensken Inge Thulin som är både vd och styrelseordförande. Han är arbetargrabben från Malmö som gjort karriär som toppchef i USA och är sannolikt den högst avlönade svensken i världen.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.