Fotograf: Privat, Pixabay

Svenske stjärnadvokaten i Hong Kong: ”Det är en unik plats som andas affärer”

I veckans avsnitt av Big in Asia berättar Kristian Odebjer, grundare av Odebjer Fohlin advokatbyrå i Hong Kong, om hans tidiga intresse för Kina och hur det är att göra affärer där. 

Kristian Odebjer hade tidigt ett intresse för Kina genom att han bodde i samma byggnad som institutionen för östasiatiska språk under tiden i Lund. Vid sidan av juridikstudierna läste han även kinesiska.

“Även om juridikstudierna var krävande så om man hade disciplin så kunde man ha tid för andra saker vid sidan om”.

Kristian hade under sin studietid börjat kika på en karriär i Kina och lyckades få ett internship på Vinge i Hong Kong. Vinge var på den tiden den enda advokatbyrån från Sverige med kontor i Kina. Kristian blev erbjuden att skriva sitt examensarbete i kinesisk rätt hos Vinge. När Kristian Odebjer var klar med studierna så började han jobba för Vinge advokatbyrå i Sverige.

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

“Jag var öronmärkt hos Vinge att jobba för dom i Hong Kong och det fick jag möjligheten att göra redan efter ett år som anställd.”

När Kristian Odebjer var på Vinge i Hong Kong fick han väldigt mycket ansvar i jämförelse mot sina kollegor med samma erfarenhet i Sverige. Han jobbade ofta med svenska bolag som gjorde joint ventures med statliga kinesiska bolag. Det var nytt och spännande, upplevde han men noterade samtidigt att karriärsutsikterna för en renodlad svensk jurist i Asien var ganska begränsade på den tiden (i början av 2000-talet).

“Skulle jag hålla mig kvar i Asien så ville jag ha fler karriärmöjligheter och då fick jag tips om att ta en MBA av en kompis.”

Kristian Odebjer började studera sin MBA på UCLA i Kalifornien med syfte om att bredda sin kunskap om finans- och affärskunskap. 

“Det var en erfarenhet som gör en ödmjuk. Jag kom från ett bra jobb med krävande klienter, men när man sätter sig med 300 andra ambitiösa människor med bakgrund från alla världens hörn inom alltifrån startups, Wall Street och liknande så är man plötsligt en i mängden.”

Det var utmanande till en början då Kristian inte hade studerat matematik sedan gymnasiet. Men efter ett tag kom han in i studietakten. Han sneglade på finansbranschen då det fanns stora möjligheter att komma i kontakt med investmentbanker via UCLA.

“Jag fick ett jobb på UBS i San Francisco där jag arbetade i 4 år inom deras investmentbank med exekvering av lånefinansiering till företagskunder i samband med uppköp.”

I samband med finanskrisen bestämde sig Kristian Odebjer för att tillsammans med affärspartnern Paulo Fohlin starta advokatfirman Odebjer Fohlin som med tiden blivit en framstående nordisk advokatbyrå i Hong Kong.  

“Som utländsk advokat på en lokal marknad, måste man ha något att erbjuda som de lokala advokatbyråerna inte kan erbjuda och i det här fallet så ser vi ett värde som kunderna uppskattar genom att vi har lokal erfarenhet och kan förklara de lokala juridiska och affärsmässiga särarterna på ett begripligt sätt för våra svenska klienter.”

Avslutningsvis berättar Kristian Odebjer om kulturskillnaderna mellan Hong Kong och Fastlandskina. 

“Hong Kong är en unik plats, en plats som andas affärer. Hong Kong var, som många känner till, en tidigare brittisk koloni och bevarat synen på den fria marknaden och brittiska traditioner, bland annat rättssystemet.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.