Fotograf: Jonas Ekströmer/TT, Scania

Scania går in med jätteinvestering i Tesla-svenskens batterifabrik

100 miljoner säkrade för att bygga framtidens fordonsbatterier.

Lastbilstillverkaren Scania och Northvolt har tecknat avtal om att utveckla och kommersialisera battericellsteknik för tunga fordon. Scania kommer investera 10 miljoner euro (98,5 miljoner kronor) i samarbetet för att främja utvecklingen av battericeller och stödja etableringen av Northvolts demonstrations- och utvecklingscenter. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi vill göra det enkelt för kunderna att välja hållbara transportlösningar. Elfordon kommer att spela en avgörande roll i övergången till ett fossilfritt transportsystem. Dagens battericellsteknik måste dock ytterligare utvecklas för att motsvara kraven från lastbils- och busskunderna. Vi är övertygade om att vi kan göra stora framsteg genom partnerskapet med Northvolt, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

De två företagen ska bilda ett gemensamt expertteam och arbeta tillsammans vid Northvolts forskningscenter, Northvolt Labs i Västerås, för att utveckla och kommersialisera battericeller som är optimerade för tunga fordon. Företagen har också träffat en överenskommelse om framtida inköp av battericeller. Northvolt planerar att bygga sin fabrik för tillverkning av batterier i Skelleftå.

– Med Scanias stora kunnande om såväl produkterna som den kommersiella miljön i kombination med vår innovativa tillverkningsprocess är vi övertygade om att vi kan producera hållbara battericeller av högsta kvalitet för den krävande tunga fordonsmarknaden, säger Peter Carlsson, Northvolts vd och grundare, som tidigare var hög chef på elbilstillverkaren Tesla. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Valutakollapsen: Svenska kronan nådde nyss sin näst lägsta nivå – på 108 år
  2. Bolånekriget fortsätter: Nu sänker statliga storbanken de populäraste räntorna
  3. Börsen dissar Telias invit till Bonnier – aktien fortsätter ned efter handelsstopp
  4. Hedgefondveteran: Trumps attacker kan krascha Amazons börsfest
  5. Topplista: Nordens 10 hetaste aktier just nu
  1. Valutakollapsen: Svenska kronan nådde nyss sin näst lägsta nivå – på 108 år
  2. Aktienestorn Mitteregger: Köp svenska storbolaget som kan vinna megaorder på 100 miljarder
  3. Från rik uppväxt till att skrapa tuggummi på lagergolv: Så höll den svenska smygrasismen på att knäcka topp-vd:n
  4. 7 av 10 är introverta – därför måste du lära dig kurera din ”introverta baksmälla”
  5. Stororder till svenska snillebolaget – aktien rusar över 20%

För dig som prenumerant