Scania går in med jätteinvestering i Tesla-svenskens batterifabrik - NYHETER
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT, Scania

Scania går in med jätteinvestering i Tesla-svenskens batterifabrik

100 miljoner säkrade för att bygga framtidens fordonsbatterier.

Lastbilstillverkaren Scania och Northvolt har tecknat avtal om att utveckla och kommersialisera battericellsteknik för tunga fordon. Scania kommer investera 10 miljoner euro (98,5 miljoner kronor) i samarbetet för att främja utvecklingen av battericeller och stödja etableringen av Northvolts demonstrations- och utvecklingscenter. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi vill göra det enkelt för kunderna att välja hållbara transportlösningar. Elfordon kommer att spela en avgörande roll i övergången till ett fossilfritt transportsystem. Dagens battericellsteknik måste dock ytterligare utvecklas för att motsvara kraven från lastbils- och busskunderna. Vi är övertygade om att vi kan göra stora framsteg genom partnerskapet med Northvolt, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

De två företagen ska bilda ett gemensamt expertteam och arbeta tillsammans vid Northvolts forskningscenter, Northvolt Labs i Västerås, för att utveckla och kommersialisera battericeller som är optimerade för tunga fordon. Företagen har också träffat en överenskommelse om framtida inköp av battericeller. Northvolt planerar att bygga sin fabrik för tillverkning av batterier i Skelleftå.

– Med Scanias stora kunnande om såväl produkterna som den kommersiella miljön i kombination med vår innovativa tillverkningsprocess är vi övertygade om att vi kan producera hållbara battericeller av högsta kvalitet för den krävande tunga fordonsmarknaden, säger Peter Carlsson, Northvolts vd och grundare, som tidigare var hög chef på elbilstillverkaren Tesla. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. EXKLUSIVT: Ta en titt in i Spotifys nya kontor – som bjuder på allt från karaoke och arkadspel till flotta terrasser och en takbar
  2. Svenska algbolaget tecknar miljonavtal i Sydkorea – aktien glädjerusar
  3. Zlatans sportmärke går i graven – förluster på hundratals miljoner
  4. Forskare: Det här är det dummaste folk gör varje dag
  5. Storbanken: Investerare underskattar Sveriges politiska risk inför valet – och hur det kan påverka kronan
  1. ”Vad är din största svaghet?” – Så här ska du svara enligt experterna
  2. Nu är det officiellt: Elon Musk får hjälp av Goldman Sachs i utköp av Tesla
  3. Svenska vinnarfonden som du skulle ägt i år – rusar till Europatoppen
  4. Nu ökar priserna på bostadsrätter i hela landet
  5. FN-svenskens jobbstartup rider på vågen av unga som hoppar av ekorrhjulet för att söka mening

För dig som prenumerant

VA Superkarriär: