Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT

Volvos kapplöpning med Tesla: släpper sina hajpade fordon samtidigt

Båda släpper sina sprillans nya eldrivna lastbilar 2019.

Volvo Lastvagnar kommer börja sälja eldrivna lastbilar i Europa under 2019. De första enheterna ska tas i bruk redan i år i samarbete med utvalda referenskunder.

Det skriver Volvo i ett pressmeddelande.

"Elektromobilitet är helt i linje med Volvo Lastvagnars långsiktiga arbete för hållbara stadsmiljöer och nollutsläpp", säger Volvo Lastvagnars vd Claes Nilsson, enligt pressmeddelandet.

"Vi betraktar full elektrifiering för stadsdistribution som det första steget. Samtidigt arbetar vi också med att elektrifiera andra typer av transportområden. Det här är bara början."

Men Volvo är inte ensamma med sin eldrivna lastbil – Tesla är i full fart med sin version som, även den, rullar ut på vägarna under 2019.

Enligt Business Insider Nordic har den fått förbeställningar från jättar som Pepsi och Walmart.

Tesla har dock mött en del motgångar under det inledande produktionsstadier av tidigare fordon. Vd:n Elon Musk gick ut med att man missade produktionsmålen för Model 3 under 2017.

Hur det kommer gå för Teslas variant, som går under namnet "The Semi", återstår att se.

Eldrivna lastbilar minskar buller- och avgasnivåerna drastiskt och banar väg för nya sätt att hantera logistiken på. Fler transportuppdrag kan då utföras på nätterna, vilket innebär att färre lastbilar måste tävla om utrymmet i trafiken under rusningstid, enligt Volvo.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST