Professorns startup utvecklar den nya smarta alkoholen – som varken ska ge dig baksmälla eller andra skadliga hälsoeffekter

Nu sveper omvälvande innovation även över vår flertusenåriga alkoholkonsumtion. Med en ny form av syntetisk alkohol hoppas företaget Alcarelle att kunna ge oss njutningen med alkohol – men utan den långa raden av skadliga effekter.

David Nutt, brittisk professor och alkoholforskare som ända sedan 1970-talet arbetat med att försöka tackla de negativa effekterna av dagens alkoholkonsumtion, är mannen bakom företaget Alcarelle.

Den syntetiska alkoholen som denna brittiska startup nu utvecklar ska ha en hel del av de angenäma effekterna som dagens alkoholhaltiga drycker ger i form av avslappning, glädje och sällskaplighet. Men inte de skadliga och negativa i form av omdömeslöshet, baksmälla, glömska, risk för beroende och andra hälsoeffekter.

”Min ambition är att mina barnbarn aldrig ska komma i kontakt med alkohol”, förklarar Alcarelles David Nutt för Washington Post och syftar då alltså på dagens i så många dimensioner skadliga variant.

Målet för Alcarelle, med ett helt gäng forskare bakom förutom professor Nutt, är att ta fram en produkt som ska ge dessa positiva effekter relativt snabbt, inom 15 minuter.
Bolaget har bland annat gjort en del tester med cocktails i form av whisky sour samt i form av skotsk whisky.

Den amerikanska investmentbanken Jefferies, som nyligen träffat Alcarelle, tycks se en stor potential i bolaget. ”Syntetisk alkohol är en potentiell disruptor för alkoholindustrin och dess traditionella modell”, skriver bankens analytiker i ett marknadsbrev som Veckans Affärer tagit del av.

Alcarelle håller just nu på att ragga kapital för att kunna genomföra ytterligare tester av den nya ”snälla” alkoholen.

Planen är att genomföra kliniska tester under en treårsperiod 2019-2021 för att sedan kunna lansera en färdig produkt 2022, vilket då i så fall säkerligen skulle ske tillsammans med någon eller några av dagens ledande öl-, vin- eller spritföretag, spekulerar investmentbanken Jefferies.

Tajmingen för Alcarelle kan visa sig perfekt med tanke på att dagens unga vuxna, millennials, konsumerar allt mindre alkohol, mycket på grund av de omfattande hälsoeffekterna.

Redan i dag ser vi en kraftig tillväxt för alkoholfria viner och öl.

På den svenska marknaden har försäljningen av alkoholfri öl ökat med 500 procent på fem år.

Ett av världens största bryggerier, Anheuser-Busch InBev, räknar med att alkoholfria produkter kommer att utgöra 20 procent av företagets ölvolymer 2025 jämfört med bara 6 procent i dag.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.