Fotograf: Kiichiro Sato

Köp snus och lax - här är måndagens hetaste aktietips

Köp Diadrom och Swedish Match, men sälj Gränges. Det är några av måndagsmorgonens pinfärska aktierekar.

Det senast numret av Börsveckan har tagit en titt på de norska laxbolagen och hittat två köpvärda aktier: Bakkafrost och Marine Harvest.

För trion Lerøy Seafood, Salmar och Norway Royal Salmon är rekommendationen avvakta.

Veckans nummer innehåller även ett köpråd för konsultbolaget Diadrom medan såväl hårvårds- och skönhetsbolaget Lyko som undersökningsbolaget Nepa får rekommendationen avvakta.

Diadrom är specialiserat på diagnostiktjänster och tillhörande egenutvecklad mjukvara till framförallt fordonsrelaterade kunder.

Enligt Börsveckan växer bolaget för tillfället starkt tack vare en enorm efterfrågan på diagnostiktjänster inom fordonsbranschen, där automatisering och elektrifiering är två heta trender, och köprådet motiveras bland annat av att den tillväxten väntas stå sig.

Risken är stor att Gränges utvecklas sämre än börsen i stort det kommande året och man ska inte lockas av aktiens kräftgång eller av de låga värderingsmultiplarna.

Det anser Dagens Industri som sätter rekommendationen sälj på bolaget, som är specialiserat på valsade aluminiumprodukter för värmeväxlare..

"Risken är stor för fallande rörelseresultat under 2018, på grund av lägre intjäningsnivå per sålt ton samtidigt som förutsättningarna för volymtillväxt är begränsade", heter det i analysen.

Dagens Industri betonar att en låg värdering i sig inte är tillräckligt för att motivera ett köp. Tidningen ger en reservation till sitt säljråd: ett nytt förvärv skulle kunna förändra bilden.

SEB höjer sin rekommendation på tobaksbolaget Swedish Match till köp från tidigare behåll och riktkursen höjs samtidigt till 380 kronor från tidigare 315 kronor. Det framgår av en analys från banken.

En stark trend på hemmamarknaden ger stöd och ett positivt mottagande av bolagets tobaksfria ZYN-produkter i USA öppnar vägen för en stark aktieutveckling menar analytikern hos SEB.

En extra utdelning ligger i korten för bolaget som enligt banken står för en unik kombination av defensiva tillväxtkvaliteter.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST