Fotograf: Privat

Wall Street-svenskans tuffa resa mot toppen: Du hittar ingen mer tävlingsinriktad än mig

Upp klockan fem varje morgon för att jobba maratonpass och bara en veckas semester om året. 24-åriga Adela Dashian från Uppsala ger allt hon har på eftertraktade Wall Street-jobbet.

Efter att ha kommit in vid International Baccalaureate, IB-programmet, vid Katedralskolan i Uppsala, tog Adela Dashian sitt pick och pack och flyttade från Sverige som 17-åring för att uppnå drömmen om en karriär på Wall Street i New York.

Sedan lite drygt ett år tillbaka arbetar hon som analytiker åt banksektorn vid välrenommerade Keefe Bruyette & Woods, KBW. Hon täcker redan 60 banker och likt Jan Stenbecks lumor är hon den som kommer först till kontoret och går sist.

Just nu förbereder hon sig inför starten av rapportfloden nästa vecka som ofta gör att hon kan få jobba till klockan 02-03 in på natten.

”Det brukar kännas som att man bara hinner komma hem och sluta ögonen innan det är dags att bege sig tillbaka till kontoret.”

Hon är inte typen som klagar precis, utan är beredd att offra allt för att få befinna sig i händelsernas centrum och arbeta med något där ingen dag är den andre lik.

Tvärtemot den iskyla som har lamslagit New York de senaste veckorna råder varma känslor i finansbranschen efter att Donald Trump skrivit under ett lagförslag om att sänka bolagsskatten från 35 till 21 procent.

”Det gick otroligt dåligt för landet innan Donald Trump tog över. Så bortser man från själva personen har börsen gått otroligt bra efter valet och så gott som varenda aktie gjorde all-time-high då han blev vald.”

Men även om hon redan idag tjänar så mycket pengar att hon har råd med lägenhet på Manhattan och inte ens kom med bonusförslag då chefen frågade vad hon ville ha så är hon långtifrån född med guldsked i mun.

Föräldrarna har armenisk bakgrund och slet som djur för att placera döttrarna i privatskola och få dem att gå en ljus framtid till mötes.

Mamman försökte hela tiden pusha henne framåt, vilket bland annat gjorde att Adela Dashian tävlade i konståkning redan som 3-åring.

”Jag har blivit min största kritiker och du kan inte hitta en mer tävlingsinriktad person. Jag tror att mycket kom i och med konståkningen.”

Pappa sade att hon får bli vad hon vill i livet och gav rådet att inte lyssna på dem som vill försöka begränsa henne. Det var nog ett oerhört viktigt råd med tanke på att hon i unga år fick glåpord kastade efter sig i skolan.

Men trots lärarnas påminnelser om hennes begåvning lyssnade hon inte riktigt på det örat. Till slut tog hon ändå tag i saken genom att söka sig till motsvarigheten av IB i USA.

Drömmen om USA hade hon närt länge.

Dels genom att familjen ofta besökte kusiner i Philadelphia och passade på att åka till New York där hon kunde tjusas av vackra människor i fina kläder och blinkande neonskyltar med olika kurser, dels för att hon senare i livet fick ytterligare smak för staden genom filmer om Wall Street och tv-serier som ”Gossip Girl”.

Idag är hon alltså en av dem som själv går i fina kläder till kontoret vid Midtown.

Ett viktigt steg på vägen mot Wall Street var att bli antagen till prestigefulla Villanova University i en by med samma namn utanför Philadelphia.

Med studenter som tillhör Guggenheim-släkten och italienska kungafamiljen kände hon sig lika mycket som en katt bland hermelinerna som när hon drömde om att passa in i svenska privatskolor.

”Många Villanova-studenter är födda till rikedom, medan jag har fått jobba hårt för framgångarna. Jag fick Wall Street-jobbet för den jag är och vad jag har presterat och inte på grund av mina föräldrar.”

Hon lyckades motbevisa lärarna som efter den djupa recessionen med start 2008 menade att man inte ens kunde vara säker på att få jobb efter examen.

Då hon inför första KBW-gallringen hamnade i samma grupp som personer från Ivy League-universitet som Harvard började hon för första gången tvivla på sig själv.

Tvivlen förbyttes snart till triumf då hon som enda kvinna var en av fyra kvar vid sista utgallringen.

Den tyckte hon gick så bra att hon började gråta när hon var så övertygad om att New York skulle bli hennes hemstad att hon till och med ringde sin pappa om att hon fått jobbet trots att det inte var klart.

Hon tycker att det svåraste med att ha lämnat Sverige är den gnagande oron över att det skulle kunna hända både hennes mamma eller pappa något utan att hon omedelbart kan vara där och hjälpa till.

Känslorna av närhet till familjen har dock stärkts genom att lillasyster Lara också börjat studera vid Villanova.

Hemlängtan blev nog ändå extra stark efter att New York bara under senaste året drabbats av två attacker med fordon som har kört rakt in i folkmassor.

Samtidigt vill KBW knappast släppa henne i första taget.

Vi talar om en duktig ung tjej som är så plikttrogen att hon endast tog ut en veckas semester förra året och ändå skötte massa arbetsuppgifter samtidigt som hon var ute och shoppade i Sverige med familjen.

Frågan är ändå om plikttrogenheten inte gick lite väl långt då föräldrarna var på besök och hon inte ens berättade om det.

Det blev helt enkelt till att tillbringa massa tid på kontoret medan föräldrarna satt och väntade vid hotellrummet.

Förutom konståkningstävlingarna tror hon sig ha fått sin oerhörda tävlingsinstinkt och karriärfokus genom att vilja bevisa sig för dem som inte trodde på henne.

Adela Dashian vet inte om den hårda pressen på sig själv någonsin kommer att ta slut, men planen är att en gång i livet återvända till Uppsala som en framgångsrik kvinna.

Hennes oerhörda driv har bland lett till att hon parallellt med jobbet läser finansbranschens motsvarighet till en MBA - Chartered Financial Analyst, CFA.

24-åringen sticker inte under stol med att det långt senare i livet hade varit en dröm om att hon kunde få ta med sig allt hon har i ”bagaget” och antingen expandera KBW alternativt dra igång ett eget bolag.

”Då hade det verkligen känts som om jag hade lyckats.”

Likt Wall Street-profilen Barbro Ehnbom som instiftat Handels-priset ”Female Economist of the Year” vill Adela Dashian bli så framgångsrik att hon får medel över till att hjälpa andra.

”Handels är en berömd skola i världen, men många studenter känner nog som jag att det krävs jobb på Wall Street för att bli något riktigt stort i finansbranschen. Det hade varit supercoolt om jag som 17-åring fått en mentor som var en vuxen version av mig själv.” 

Så tar du dig till Wall Street, enligt Adela Dashian:

1. Sikta högt, dröm stort och våga ta risker.

2. Ge aldrig upp; vänd dina motgångar till framgångar.

3. Låt aldrig någon stå i din väg; make your haters your motivators.

4. Var ödmjuk; tappa inte bort dig själv på vägen till toppen.

5. Omge dig med rätt människor som lyfter dig till ditt bästa jag.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST