Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Oväntade utspelet: Hon vill ta över MP

Kulturministern överraskar. 

Kunturministern Alice Bah Kuhnke släppte något av en bomb i en intervju med Aftonbladet där hon var öppen om viljan att bli språkrör för Miljöpartiet, skriver Dagens Industri.

Miljöpartiet kämpar sig igenom en tuff period inför valet med en regeringsställning som svajat till följd av olika kriser.

Om partiet klarar av att hålla sig över fyraprocentspärren är nu ingen självklarhet och språkrören – Gustav Fridolin och Isabella Lövin, har inte folkets förtroende på sin sida.

Däremot berättade Alice Bah Kuhnke för aftonbladet att hon är redo att ta över språkrörsposten:

"Om kongressen vill det, då är jag beredd att axla det ansvaret", säger hon till tidningen.

Redan under partiets kongress i maj kan de komma att byta ut en eller båda språkrören men trots Alice Bah Kuhnkes uttalande skriver hon på instagram att det kan dröja "flera år" innan hon eventuellt han ta över.

 

Enligt källor till Dagens Industri skulle det inte ske något byte förrän efter valet, men Alice Bah Kuhnkes intresse kan ha satt bollen i rullning tidigare än tänkt:

”Det är bara att titta på opinionsmätningarna. De visar att vi verkligen måste skärpa till oss och göra de förändringar som krävs”, säger en tung källa i partiet.

Ytterligare ett namn som är på tapeten är 28-åriga Lorentz Tovatt, tidigare språkrör för Grön ungdom. 


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.