Fotograf: TT

Klarna-grundaren och bitcoin-profilen vill bygga svensk e-krona

Victor Jacobsson och Christian Ander spånar idéer kring en ny digital valuta. 

Klarna-grundaren Victor Jacobsson och Christian Ander, grundaren av bitcoin-plattformen Btcx har slagit sina kloka huvuden ihop och kommit fram till ett förslag på hur en svensk e-krona kan se ut, skriver Breakit.

"Vi vill att Sverige så tidigt som möjligt ska ha en digital valuta. Det kommer att sätta Sverige på kartan och ge oss ett innovativt försprång mot resten av världen, och även bidra till att locka duktiga människor till Sverige” säger Christian Ander till Breakit.

Förslaget på den nya valutan har skickats in till riksbanken och kallas för ett ”Konceptförslag för anonym registerbaserad e-krona med offline-funktion”. Själva konceptet ska bygga på en öppen källkod och e-checkar som signeras digitalt och han användas offline så väl som online.

Däremot tror de inte på att följa bitcoin-spåren - ett distribuerat system där en riksbank styr hur mycket pengar som ges ut, trots att tekniken till viss del kommer att bygga på den så kallade blockkedjan med peer-to-peer transaktioner mellan privatpersoner. Sedan tror de Riksbanken vill ha en centralenhet som verifierar transaktionerna.

"Om bitcoin är bittorrent så är e-kronan Spotify", säger Christian Ander.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST