Alvaro Barrentios/AP

4 stekheta aktier som laddar för rusning på börsen

Affärstidningen listar hetaste aktierna att köpa just nu.

Köp Oriflame, taktäckningsbolaget Nordic Waterproofing, byggentreprenören Byggpartner, fastighetsskötaren Coor, men avvakta med Mekonomen, NCC, Duni, Eurocon och Dustin. För Astra Zeneca blir det ett tveksamt "neutral".

Det är några av råden i årets första utgåva av Börsveckan, som även tipsar om ett antal bolag till en "utdelningsportfölj" samt gör ett par förändringar i sin egen modellportfölj.

Motiveringar:

Köp:

* Oriflame (köp) kan efter en lång period med defensivt spel äntligen flytta fram positionerna, med ny strategi och breddat produktutbud. Aktien lockar med hög tillväxt och utdelning.

* Byggentreprenören Byggpartners (köp) aktie har rasat, men bolaget saknar den balansräkningsrisk som egna och möjligen svårsålda projekt kan utgöra och rådet blir köp - om än med varningsflagga för att riskerna är relativt höga i sektorn.

* Nordic Waterproofing (köp) betecknas inte som något tillväxtcase, men uppvisar enligt Börsveckan goda kassaflöden med "behärskad skuldsättning", vilket anses ge utrymme för både förvärv och god återbäring till aktieägarna.

* Coors (köp) verksamhet, fastighets- och arbetsplatsskötsel, må förefalla som en ganska tråkig verksamhet men bolaget ser i en längre "horisont" spännande ut och både den ocykliska profilen och den fina direktavkastningen lockar.

Avvakta:

* Mekonomens (avvakta) tillväxt "ligger och puttrar" kring ett par procent medan lönsamheten sviktar på en fordonsmarknad utan någon vidare fart.

* NCC (avvakta) har mycket att bevisa efter nedskrivningar, vinstvarningar och vd-bytet. Trots kursraset ser Börsveckan inget köpläge i NCC: riskerna är för höga och osäkerheten inom byggsektorn hjälper inte.

* Duni (avvakta) har både stabil verksamhet och starka kassaflöden vilket ger stort utdelningsutrymme. Värderingen lockar dock inte, och utsikterna framåt betecknas som "något dunkla".

* Teknikkonsulten Eurocon (avvakta) har bra tider, men på en överhettad marknad har bolaget rekryteringsproblem och frågan är om bolaget mäktar med att växa utan förvärv. Börsveckan är tveksamma.

* Rådet för Dustin sänks till avvakta i Börsveckans kommentar till delårsrapporten, bland annat då bolaget har ny vd och frågetecken råder för lönsamhetsutvecklingen i den tuffa bransch it-grossisten befinner sig på. Dessutom har aktien stigit 20 procent sedan köprådet för två månader sedan.

Neutral:

* Astra Zeneca (neutral) har trots en stadig studiemiss under andra kvartalet mött marknadens förväntningar på resultat och omsättning. Prognoserna för bolaget betecknas som lågt ställdad och en återgång till tillväxt ligger nära.

Börsveckan låter härutöver tio bolag ta plats i "årets utdelningsportfölj": Axfood, Diös, Byggpartner, Oriflame, Nobia, Acando, Swedbank, Nobina, Ework och Betsson. Direktavkastningen för bolagen, baserat på Börsveckans prognos för nästkommande utdelning, spänner mellan 4,0 och 7,8 procent (Axfood respektive Byggpartner).

I sin modellportfölj säljer Börsveckan Volvo eftersom osäkerheten ökat efter Geelys intåg i ägarleden, och även SKF skalas ned. I stället ökas exponeringen mot "den heta spelsektorn", nämligen Nordic Leisure och Cherry.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Nordens mest attraktiva arbetsgivare 2019 – Sweco som leds av Näringslivets mäktigaste kvinna 2019 på toppen
  2. Pensionsjätten satsar 740 miljoner i Northvolt – och spekulerar om Teslafabrik till Sverige
  3. Ed Sheeran spelar mot världsrekord – drar in 7 miljarder kronor på senaste turnén
  4. Världens hetaste startup just nu – ska hjälpa bönderna att bli klimaträddare
  5. Elgiganten slår rekord: Företaget växer så det knakar
  1. Att ta tåget är inte så klimatsmart som du tror
  2. Nya plastskatten – upp till 7 kronor per plastpåse
  3. Bianca Ingrossos varumärke en riktig tillväxtraket
  4. Världens hetaste startup just nu – ska hjälpa bönderna att bli klimaträddare
  5. Skapa guldkant genom kontroll över ditt kapital – ”din väg till frihet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.