Simon Elvnäs

Forskaren som studerat över 400 chefer: Så förbättrar du ditt ledarskap

"En av våra mest intressanta upptäckter är faktiskt inte vad chefer gör, utan vad de inte vet att de gör."

Chefen kan lätt bli ett hett samtalsämne på på arbetsplatsen. Vad sysslar egentligen chefen med?

Simon Elvnäs är arbetsterapeaut, forskare på KTH i Stockholm och författare till boken "Effektfull", och han vet exakt vad en chef gör och inte gör.

I ett unikt forskningsprojekt har han och hans team sedan år 2010 filmat över 400 chefer i vardagen när de utövar sitt ledarskap.

ULFS LUNCH

Följ ”Ulfs lunch” dagligen på Instagram med personerna som bygger det nya näringslivet:

Och cheferna gör inte alls vad de tror att de gör.

"En av våra mest intressanta upptäckter är faktiskt vad de inte vet att de gör. Till exempel att inte gör klart saker utan hoppar till nästa uppgift. Det känns som om du jobbar mycket mer när du försöker skriva klart ett mail sju gånger!"

Simon Elvnäs forskning visar att ungefär hälften av en chefs tid går åt till administration. Den andra halvan ägnas åt ledarskap.

När det gäller själva ledarskapet handlar det mer frågor som "hur går det?" och "hur blev det?" snarare än "vad ska vi göra?"

"Det pratas väldigt mycket i svenskt näringsliv, men att prata om det vi faktiskt ska göra, som är grunden för motivation och prestation, gör vi alldeles för lite", säger Simon Elvnäs.

Forsning visar att det som verkligen motiverar medarbetare, är feedback från chefen om hur duktig man är på att utföra sitt jobb. Och även att det finns en rutinmässsig grund i arbetet, som är nödvändig för att sedan kunna improvisera och vara kreativ.

Lyssna till hela intervjun och alla tips och råd Simon Elvnäs har att erbjuda i det nya avsnittet av "Lunchpodden" med Ulf Skarin.Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant