Erik Gatenholm Fotograf: Cellink

Sveriges hetaste biotech-startup ska bota cancer med 3D-printade tumörer

Stjärnan på svenska bioteknikhimlen, Cellink, teamar upp med Lyon-baserade CTI Biotech för att revolutionera cancerforskningen.

Svenska biotechbolaget Cellink breddar sin verksamhet till cancerforskning. I början av veckan presenterades ett nytt partnerskap med CTI Biotech, ett franskt medtech-bolag, för att ta fram effektivare behandlingsmetoder.

Cellink kommer bistå CTI med hjälp genom att 3D-printa konstgjorda cancertumörer, bestående av bolagets egenutvecklade biobläck och patientens levande celler. De ska i sin tur hjälpa forskarna att hitta botemedel mot olika cancerformer.

Cellinks 28-årige grundare och vd Erik Gatenholm ser partnerskapet som ett genombrott för forskning inom onkologi.

”Du kommer att kunna se hur en tumör utvecklar sig och svarar mot olika behandlingar. Det är en väldigt relevant och realistisk forskningmodell.”

Professor Colin McGuckin, grundare av CTI Biotech – som nyligen ingick partnerskap med kemijätten BASF – pekar på Cellinks potential att snabba på forskningen.

Cellink, som grundades i början av 2016, är en pionjär inom så kallat biobläck, som kan blandas med levande celler för att skriva ut mänskliga vävnader. Bolagets bioprinting-plattform har tillverkat näsor och öron som använts för att testa läkemedel och skönhetsprodukter.

Samarbetet syftar till att behandla cancer mer effektivt än traditionella metoder som strålbehandling vilka kan ge patienten allvarliga bieffekter.

Cellink vill också bidra till att cancerforskningen minskar beroendet av djurförsök. I dag testas ofta nya behandlingsmetoder genom injektioner av patientens celler i djur.

Utöver etiska övervägande är det ”dyrt och komplicerat att använda djur”, säger Gatenholm. Han tillägger att cancerbehandling kommer vara ett fokusområde för bolaget framöver.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium