Allison Kirkby, vd på Tele2 Fotograf: Janerik Henriksson/TT, Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

9 saker du behöver veta om megaaffären – som ritar om svenska telekomsektorn

Morgonens storaffär stjäl alla rubriker på börsen. Här får du snabbkoll på vad som egentligen har hänt.

I flera år har det smidits planer och nu ansågs tajmingen perfekt. På onsdagsmorgonen tillkännagav mobiloperatören Tele2 och bredbandsoperatören Comhem att de går samman i ett gemensamt bolag.

VA.se listar allt du behöver veta:

  1. Fusionen kommer att genomföras genom att Com Hem absorberas av Tele2. Den väntas ge totala årliga synergier om cirka 900 miljoner kronor som förväntas uppnås inom fem år.
  2. Motivet bakom affären är att skapa en "ledande integrerad operatör". I och med affären kan mobiloperatören erbjuda även fast bredband och tv-tjänster.
  3. Comhem har länge funnits på Tele2:s radar. "Detta har varit en intressant, potentiell tillgång för oss länge, och som vi tittat på ett antal gånger under ett antal år. Det har gått i lås under de senaste månaderna", säger Tele2:s vd Allison Kirkby i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.
  4. Planen är att Comhems vd Anders Nilsson tar över som vd i Nya Tele2 efter att fusionen genomförts. Fram tills dess fortsätter Allison Kirkby styra bolaget. "För mig är det som att komma hem. Jag har mer eller mindre växt upp inom Kinnevik där jag började i början på 90-talet", säger Anders Nilsson till Direkt.
  5. Marknaden skickar upp Comhems aktie direkt när börsen öppnar. Strax efter klockan 10 hade aktien rusat med 8 procent. Tele2:s aktie går åt motsatt håll, med en nedgång på 3 procent vid samma tidpunkt.
  6. Com Hems ägare kommer att få 37:02 kronor kontant och 1,0374 nya B-aktier i Tele2 för varje aktie i Com Hem - ett bud värt cirka 146 kronor per aktie. Premien är 12 procent i förhållande till tisdagens slutkurs.
  7. Affären ska inte påverka kunderna negativt. Det säger Bengt Nordström, analyschef på konsultbolaget Northstream, till TT. ”Det finns inget som tyder på att konkurrensen inom branschen kommer att minska. Det är en mogen marknad som inte växer.”
  8. Det som kan stjälpa affären är om EU-kommissionen säger stopp. Bolagen räknar dock inte med problem. "Vi skulle inte presentera denna affär i dag om vi inte hade känt oss mycket förvissade om att affären kommer att godkännas av EU", säger Allison Kirkby till Nyhetsbyrån Direkt.
  9. Ännu finns inga uppgifter om nedskärningar av personal. Parterna betonar att transaktionen inte handlar om besparingar.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST