Oväntade investeringsstrategin: Satsar miljarder - på svag julhandel

En rad hedgefonder har satsat miljarder på svag julhandelsförsäljning.

En rad hedgefonder har satsat hundratals miljoner pund (flera miljarder svenska kronor) på svaga julhandelsuppdateringar från den brittiska detaljhandelssektorn.

Det skriver Financial Times på fredagen.

På torsdagen rasade den brittiska varuhuskedjan Debenhams 15 procent efter svaga försäljningssiffror och en klen prognos. Runt 20 procent av aktierna i Debenhams är utlånade, och är således en av de mest blankade brittiska aktierna, framhåller FT som listar Next, Marks and Spencer, Wm Morrison, Tesco och J Sainsbury som andra storblankade bolag.

Blankning innebär att man som investerare spekulerar i nedgång av en aktie.

Klädkedjan Next har redan lämnat en relativt upplyftande julhandelsuppdatering inför att en rad av övriga blankade brittiska detaljhandelsbolag släpper sådana siffror i nästa vecka. Europeiska och amerikanska hedgefonder har blankat sektorn på oro för brittiska hushållens läge, de strukturella utmaningarna samt det svagare brittiska pundet.

"Då brittiska detaljhandelsbolag måste kämpa i en miljö där e-handel redan står för 23 procent av konsumtionen, mot 11 procent i USA och 6 procent på kontinenten, är pundfallet extra farligt. De är således tre gånger så starkt kopplade till valutarörelser", har den Londonbaserade hedgefonden Crispin Odey påpekat för investerare, enligt den brittiska affärstidningen.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA