Fotograf: Erik Mårtensson / TT

Kinnevik-drottningens resa tillbaka till rötterna

Cristina Stenbeck har inte bara flyttat hem till Sverige, hon har tagit tillbaka pappa Jan Stenbecks fokus på att hitta nya spännande teknikbolag.

Nu för tiden kan Cristina Stenbeck jogga till Kinneviks huvudkontor på Skeppsbron. Beslutet att flytta från London till Stockholm togs innan hon förra våren klev tillbaka från den ordförandepost hon haft sedan 2007.

"Att sitta där i styrelserummet med en oljemålning av din farfar och en av din pappa gjorde det lätt att glömma vad jag var där för att göra, nämligen att bygga nya spännande bolag"

"Tanken var också att prioritera tid med min familj. Jag har fyra barn under tio år"sade hon i en intervju med Fredrik Skavlan för ett drygt år sedan.

Hon berättar att det var hennes man, den brittiske entreprenören Alex Fitz-Gibbons som i dag driver eventföretaget fait Accomplit, som fattade beslutet att ytta till Sverige även om hon "sått ett frö några år tidigare".

Själv växte Cristina Stenbeck upp i familjens hem Mayville farm på Long Island i New York tillsammans med sina syskon Sophie, Hugo och Max.

Strax efter en avslutad ekonomiexamen från Georgetown University i Washington ställs hon inför sin livs största utmaning – att ta över efter sin pappa som hastigt avlidit på ett sjukhus i Paris.

"Personerna i styrelse och ledning hade signat upp för en 59-årig entreprenör med en fantastisk förmåga att se runt hörnet och nu stod de där med mig", berättade hon i "Skavlan".Det var långt ifrån något robust bygge som Cristina Stenbeck 
plötsligt fick ansvaret 
för där på sensommaren 
2002. Millicom och Tele2 
hade rullat ut nya mobilnät i en rad länder. Sfären
 hade tagit stora lån för att finansiera utbyggnaden 
och kassaflödena var ansträngda.

Efter fyra års städjobb kände sig Cristina Stenbeck redo att ta över ordförandeklubban i Kinnevik. Samtidigt lämnade trotjänaren Vigo Carlund över vd-posten till Mia Brunell  Livfors.

Liksom sin far har Cristina Stenbeck satsat på att ligga i teknikens framkant, även om hon ger uttryck för en något mer osäker attityd.

"När du är en pionjär behöver du inte titta på vad andra har gjort för det finns inga att jämföra med. Jag velar mer, jag vill inte gå först men inte heller missa tåget"

Satsningarna på online, främst e-handel, har varit särskilt tydliga under Cristina Stenbecks tio år som ordförande med stora investeringar i tyska Rocket Internet och Zalando, ryska Avito och Global fashion Group med e-handel i tillväxtländer.

Det senaste året har Kinnevik haft en bra resa på börsen med en uppgång på knappt 20 procent och är i dag värderat till cirka 75 miljarder kronor.

Cristina Stenbeck äger tillsammans med dödsboet efter sin bror Max Stenbeck som gick bort i diabetes för två och ett halvt år sedan, 10,3 procent av kapitalet och 43,8 procent av rösterna.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.