Här är robotarna som kan sno ditt jobb – på hotellet, flygplatsen och i butiken

Techjättens robotar kan snart vara redo att ersätta personalen på hotell, flygplatser och i butiker.

Den sydkoreanska techjätten LG Electronics har precis berättat att de är redo att visa upp tre nya konceptrobotar på en teknikmässa i Las Vegas, redan nästa vecka, rapporterar CNBC.

I Sverige har nästan en halv miljon jobb redan försvunnit till följd av automatisering, men fler blir det.

Tidigare i år rapporterade Business Insider Nordic om att ytterligare 2.5 miljoner jobb kommer att försvinna från den svenska arbetsmarknaden – vilket utgör hälften av alla jobb som finns idag.

Flera techbolag har testat robotar som ska kunna utföra en bred variation av sysslor. Konceptrobotarna som LG nu är redo att visa upp är designade för kommersiell användning på hotell, flygplatser och i matbutiker. De är emellertid ännu inte redo att tas i bruk.

Den första roboten kan servera mat och dryck till kunder på hotell och i flygplatslounger. De skulle helt kunna ersätta servitriser och är till skillnad från sina mänskliga motsvarigheter tillgängliga dygnet runt.

Den andra roboten som introduceras kan hantera in- och utcheckning av bagage på flygplatser och i hotellreceptioner.

Den tredje roboten ska kunna hjälpa kunder i matbutiker. Detta genom att kunna ge prisinformation på kundens begäran samt guida dem genom butikens gångar till de produkter de letar efter.

Dessa robotar skulle kunna innebära slutet för servicejobben.

Även om många menar att ny teknologi oftast skapar fler arbetstillfällen än de eliminerar, innebär det att de som idag jobbar inom service måste hitta nya jobb.

Bill Gates har tidigare berättat att han baserat på sina efterforskningar drar slutsatsen att framtiden tillhör vetenskapsmän- och kvinnor, ingenjörer och ekonomer – och uppmanar de som utbildar sig idag att satsa på de tre kompetenserna i så stor utsträckning som möjligt.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant