Putins order: Ryssland ska ha en ”kryptorubel”

Ryssland arbetar enligt uppgifter för att ta fram en egen kryptovaluta.

Rysslands president Vladimir Putin ska ha gett order om att ta fram ett ramverk för en kryptovariant av landets valuta, det rapporterar Financial Times.

Enligt uppgifter ska ordern ha kommit efter att Putin träffat Vitalik Buterin, grundaren av kryptovalutan ethereum. Målet ska vara att skapa en egen reglerad digital valuta för att kunna kringgå internationella sanktioner och göra affärer med väst.

Ryssland är emellertid inte det första landet som överväger att ge ut en digital valuta. Riksbanken har tidigare sagt att de överväger att ge ut en ”e-krona” och det har i dagarna rapporterats om att Venezuela planerar att ge ut en egen digital valuta, ”petro”.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA