Här är svensken som tog sig från Västerås till Kina - där han har byggt bolag i över 20 år

I veckans avsnitt av podcasten Big In Asia får vi träffa Jonas Alsén, portfolio manager på Jade Invest, som har varit bosatt i Kina sedan 23 år tillbaka.

Jonas Alsén växte upp i Västerås men tog sig till Uppsala för att studera juridik i början av 90-talet. Tidigare resor hade gett honom mersmak och det kliade i fingrarna av tanken att få ge sig iväg.

"Varför skulle jag sitta ett halvår på Uppsalas universitetsbibliotek och skriva uppsats när man kan ta med sig studiemedlen och skriva uppsatsen utomlands?", säger Jonas Alsén.

Han tog sitt pick och pack till Peking för att skriva sin examensuppsats. Väl där bekantade han sig med språket och människorna, och bestämde sig för att stanna något år till.

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

Han blev kvar efter sin examen och började så småningom söka prakitkplatser och jobb på Siemens och anställdes på studs av en tysk bolagsjurist.

"Där satt jag då som svensk nyexaminerad jurist utan arbetslivserfarenhet på ett tyskt bolag i Kina och praktiserade amerikansk avtalsrätt. "

Karriärresan tog honom vidare till en chefspost Nefab som initialt tillverkade förpackningar till telecom- och mobilindustrin. Bolaget hade etablerats i Kina på grund av Ericsson som då var en storkund. De behövde snabbt öka lokalproducerat innehåll i sin Kina-tillverkning och bad därför leverantörsbasen flytta med.

"Jag var ju jurist som inte hade operativ erfarenhet men man kommer faktiskt rätt långt med bondförnuft"

Efter ett par år på Nefab började tankarna vandra tillbaka till det akademiska och Jonas Alsén funderade på att läsa en MBA, men det lades snabbt på hyllan när han plötsligt fick ett erbjudande att arbeta med med Elektroskandias etablering i Shanghai.

"Jag var tveksam först men tänkte sedan varför inte? Nu kunde jag bli vd istället för vice vd och sitta i Shanghai istället för ute i bushen i Wuxi och kunde dra nytta av all erfarenhet jag fått under jobben för Siemens och Nefab."

Elektroskandia växte snabbt i Kina men var beroende av telecomindustrin vars behov var mycket ojämnt. Jonas Alsén började därför expandera verksamheten utanför telecom till andra affärsområden som Elektroskandia bedrev utanför Kina. Han fick sedan ett oväntat besked från Elektroskandias huvudkontor;

"Just när vi själva var i färd med att köpa ett bolag så blev vårt eget moderbolag, holländska Hagemeyer, uppköpt."

Jonas Alsén blev sedan chef för både Elektroskandia och franska Sonepar's Kina verksamheter under 3 år innan han gick vidare till en investmentfond.

Idag är Jonas Alsén portfolio manager på Jade Invest, ett svenskt PE-bolag baserat i Shanghai och London som förvärvar medelstora kinesiska bolag och utländska bolag med Kina-koppling eller utvecklingspotential i Kina.

I veckns avsnitt av podcasten Big In Asia får höra om Jonas Alséns resa i Kina. Från nykomling i ett främmande land, om näringslivet och ledarskapet i Kina och hur han tillslut hamnade på Jade Invest.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.