Fotograf: Steven Senne/AP

Bitcoin-febern kan ha passerat toppen – nu tar svenskarna ut sina pengar

För första gången minskar antalet svenska bitcoin-spekulanter.

Kryptovalutan bitcoins nedgång under de senaste dagarna har gjort att antalet svenska bitcoinspekulanter minskat för första gången någonsin. Det uppger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till Dagens industri.

Under de sju handelsdagarna fram till 19 december hade siffran över antalet svenskar som sitter på bitcoincertifikat ökat med 36 procent till omkring 40 000. Men i takt med att bitcoin har förlorat omkring en tredjedel av sitt värde sedan i fredags har 2 000 svenskar sålt av sina certifikat, motsvarande 5 procent.

”Det är första gången någon säljer på allvar även om det givetvis förekommit enstaka försäljningar tidigare”, säger Claes Hemberg.

Han tillägger att den svenske spekulanten i genomsnitt har förlorat 26 000 kronor på nedgången.

I samband med att bitcoin börjat gå ned uppges intresset för rivaliserande kryptovalutan ethereum ha stigit.

På fredagen handlar Avanzas kunder ungefär lika många ethereumcertifikat som bitcoincertifikat. Det är de två överlägset mest populära värdepapprena räknat i antalet transaktioner. På tredje plats kommer H&M:s aktie, uppger Di.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.