Fotograf: AP/Privat

Tog tidigt betalt i bitcoin – nu kan 34-åringen pensionera sig som krögare

Samuel Berhane var en av Sveriges första krögare som tog betalt i bitcoin. Nu lämnar han sina restauranger för att leva på kryptovalutor. 

“Det är lite trist att lägga ned, men jag känner att jag slösar med min tid då jag på en enda dag kan tjäna lika mycket på portföljen som alla restaurangverksamheter tillsammans", säger Samuel Berhane.

Ihop med sina två bröder har Samuel Berhane i flera år drivit två restauranger under varumärket Auel (en i Tensta Konsthall och en i Vällingby Kulturhus) och därutöver tre food trucks med samma varumärke.

Då VA.se tidigare i höstas talade med Samuel Berhane hade han tagit betalt i bitcoin i cirka ett år och var också övertygad om att det endast var en tidsfråga innan en enda bitcoin är värd 1 miljon kronor.

Sedan dess har värdet på bitcoin hunnit flerdubblas, trots förra veckans rejäla nedställ.

Då VA.se åter talar med Samuel Berhane är han visserligen fortfarande lika övertygad om att blockchain-plattformen är här för att stanna, men med tanke på att det redan finns cirka 1 100 kryptovalutor avråder han å det bestämdaste från att gå all-in i bitcoin.

”Det är för riskfyllt. Poängen med blockchain är att makten tas ifrån staten eftersom du inte löser ekonomiska problem genom att prångla ut sedlar och mynt. Men det här gör också att staten inte kommer att gå in rädda dem som det har gått illa för.”

Samuel Berhane har tidigare bott i San Francisco i fem år med sina två bröder och det var också där han första gången hörde talas om blockchain. Sedan dess har han parallellt med restaurangverksamheten tillbringat senaste 4-5 åren med att djupstudera fenomenet.

Han drar sig bland annat till minnes hur en av bröderna berättade om ether när kryptovalutan endast var värd under 1 dollar.

Så fort restaurangdelen har genererat några tusenlappar över har han valt att investera i olika blockchain-valutor. Det han däremot har fått in via bitcoin-betalningar utgör bara en bråkdel av portföljen och något han mest har sett som en ”kul grej”.

Vid krascher som när kryptovalutan ether gick från 319 dollar till 10 cent på handelsplattformen GDAX inom loppet av bara en sekund i juni ser han det som rea och fyller på portföljen. Den består i dag av cirka 50 kryptovalutor.

I framtiden räknar han med att 10-20 valutor som leder utvecklingen, men med tanke på det att redan finns cirka 1 100 så är det redan nu som att leta efter en nål i en höstack.

Här ser Samuel Berhane ett scenario framför sig likt hur det var när dotcom-bubblan brast och tusentals företag drogs med i fallet.

”Det är omöjligt att veta om det blir bitcoin, bitcoin cash, ether eller andra valutor som kommer att gälla. Men det är samma sak som med aktier. Du måste studera bolagen för komma med kvalificerade gissningar. Men det är inte många gånger i livet som ett par tusenlappar kan förändra hela ditt liv.”

Samuel Berhane är också övertygad om att blockchain-ekonomin blir hur stor som helst och menar att ett bra bevis på det redan nu är att den som köper en bitcoin inte får en bitcoin, utan också åtta decimaler på köpet.

”En bitcoin kostar redan runt 150 000 kronor (vid tidpunkten för intervjun, reds anm). Så jag räknar med att man kommer att tala om nanodelar av bitcoin i framtiden.”

Han har inte sålt av något i portföljen ännu, men väljer alltså trots det att övergå till sina blockchain-investeringar på heltid.

Under senaste halvåret har Samuel Berhane och hans bröder också arbetat med ett projekt som går ut på att koppla samman kaffe med blockchain.

”Det är fortfarande ganska hemligt, men så mycket kan jag väl säga som att det handlar om att skapa frihet åt bönder som odlar kaffe.”

Då det gäller just kaffe konstaterar han att en enda kopp som köptes på hans restaurang när bitcoin under försommaren stod i 2 000 dollar är värd cirka åtta gånger pengarna i dag.

Framöver tänker han lägga ut fler blockchain-filmer på sin Youtube-kanal och siktar också på talaruppdrag.

“Experter blir ofta chockade då en invandrare från förorten kan en massa om blockchain.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST