Fotograf: Linkedin / Emil Oldenburg // Bitcoin.com

Svensken som grundat en av världens största bitcoin-sajter har totalt tappat tron på kryptovalutan: "Så gott som oanvändbart"

”En investering i bitcoin just nu skulle jag säga är den mest riskabla investeringen man kan göra. Det är en extremt hög risk."

"Bitcoin så gott som oanvändbart”.

Sågningen är inte unik, men kommer den här gången från oväntat håll.  Bakom uttalandet står Emil Oldenburg, teknisk chef och medgrundare av bitcoin.com som är en av världens största bitcoin-sajter.

”En investering i bitcoin just nu skulle jag säga är den mest riskabla investeringen man kan göra. Det är en extremt hög risk”, säger han till Breakit.

”Jag har faktiskt sålt alla mina bitcoins nyligen och bytt till bitcoin cash”, säger Oldenburg, och hänvisar till problem med höga avgifter och långa väntetider.

Avknoppningen bitcoin cash utklassar den större kryptovalutan bitcoin på båda punkterna, framhåller han. Det finns inga ledtider och kostnaden är endast 10 öre per transaktion, enligt Oldenburg. Den enda nackdelen är att det krävs större hårddiskar. Mot den bakgrunden byter Bitcoin.com inriktning och kommer fokusera på bitcoin cash framöver, uppger medgrundaren.

Kostnaden för bitcoin-transaktioner fördubblas var tredje månad, och det nu tar i genomsnitt 4,5 timmar att genomföra en transaktion, enligt vissa beräkningar. Tekniksajten Ars Technica rapporterade nyligen att avgifterna nått 26 dollar per transaktion.

Bitcoin.com har ridit på vågen av bitcoins explosiva värdestegring, och räknar sina besökare i tiotals miljoner varje månad, enligt mätverktyget Similarweb.

Lejonparten av intäkter kommer från att bryta egna bitcoins via en så kallad ”mining pool”.

Oldenburg vill inte gå in på siffror, utan nöjer sig med att konstatera att det rör sig om “fruktansvärt mycket pengar”, skriver Breakit.

Bitcoin har även varit en galen vinstaffär för honom själv.

”All min lön de senaste tre åren har varit i bitcoin”, säger han till Breakit.

Följ senaste bitcoin-kursen i realtid här på VA Finans.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST