Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Efter H&M:s katastrofsiffror – han sågas av storägaren

Storägaren öppnar för ledningens avgång.

H&M:s kalldusch i fredags med en rapport som visade negativ försäljningstillväxt för det senaste kvartalet har gjort att en av storägarna, fondbolaget Didner & Gerge, anser att det kan behövas en ny ledning. Det skriver Dagens industri.

”Det är alltid svårt att ändra när man har tagit beslut som uppenbarligen inte har visat sig helt lyckade. Jag vill inte påstå att någon annan skulle ha gjort det bättre, men att ändra en kurs som inte är bra kräver väldigt mycket en enskild person, och det är möjligt att den nuvarande vd:n skulle klara av det, men hittills har vi tyvärr inte sett prov på det”, säger förvaltaren Henrik Didner till Di.

Enligt honom beror H&M:s kris på att bolaget inte till fullo har varit medvetna kring vilka marknadsförändringar som e-handel innebär.

”Ledningen har inte riktigt tagit till sig omfattningen av hur omvärlden har förändrats, tyvärr. Man är uppenbarligen inte lika framgångsrik som man varit tidigare, och det har man inte riktigt reagerat på”, sade Henrik Didner.

H&M tappade 13 procent i fredags efter att ha redovisat en minskad försäljning med 2 procent, vilket var långt sämre än väntat. Inräknat för fredagens rejäla nedgång har aktiekursen nu mer än halverats sedan toppen 2015.

Fondbolaget Didner Gerge äger knappt 17 miljoner H&M-aktier. Posten är värd nästan 3 miljarder kronor.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant