Fotograf: Yvonne Åsell / SvD / TT

Svensken som förlorade allt och byggde upp det igen: "Ni kan stjäla mitt företag - men inte knäcka mig"

Hans gym World Class slogs i spillror efter en lansering i Ryssland. Men bodybuildern Ulf Bengtson gav inte upp för det.

World Class-grundaren tillika en av Sveriges absolut främsta bodybuilder genom tiderna, Ulf Bengtsson har haft ett så osannolikt liv att det skulle kunna vara hämtat ur “100-åringen som klev ut genom fönstret och förvann”.

Han är nu aktuell med biografin ”No One Cries For You”. Precis som titeln antyder räknade han inte med hjälp när hela World Class slogs i spillror i samband med satsningar i Ryssland.

”Oavsett hur mycket jag har förlorat har jag aldrig förlorat min tro på att kunna hjälpa människor med träning och bättre hälsa”

Historien om hur bodybuildern Ulf Bengtsson som växte upp på en 1700-talsgård utanför Arvika i Värmland skapade den ledande gymkedjan Worldclass är närmast osannolik.

Han vill understryka att hans historia inte är det viktigaste, utan vad han har lärt sig genom åren. En lärdom är att människans girighet och maktfullkomlighet fått marknadsekonomin och kapitalismen att haverera.

Efter World Class-konkursen 1995 då han blev av med verksamheten i Ryssland och det drog med sig övriga delar i fallet har han lyckats bygga upp gymkedjan på nytt. Han har till och med etablerat anläggningar i slutna mellersta Östern, bland annat i Saudiarabien.

Ulf Bengtsson är också i full färd med att skapa en integrerad preventiv hälsomodell för Nairobis fattiga befolkning, vilket är 90 procent av invånarna.

”1 miljoner kenyaner lider av diabetes idag utan att ens veta om att dem har det ”, säger han.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Vi träffas i House of Shapes lokaler vid Hornstull i Stockholm. World Class-grundaren har brett leende, hästsvans, kisande ögon och svällande muskler som vittnar om storhetstiden som bodybuilder i världseliten.


Om det är någon som kan det här med träning så är det just Ulf Bengtsson.

I slutet av skoltiden lade han så mycket fokus på betygen att det räckte till Idrottshögskolan, GIH. Snart lyckades han krossa fördomar om muskelmäns intellekt genom att bland annat skriva kompendium i näringslära och styrketräning som sedermera användes som utbildningslitteratur på högskolan.

Sedan blev det flytt till Kalifornien där han sprang på blivande Hollywood-stjärnan Arnold Schwarzenegger 1977 när denne redan vunnit Mr. Olympia (proffs-VM) fem gånger och födde också affärsidén till World Class.

På den tiden fanns ett fåtal gym i Sverige och dessa hade inte ens omklädningsrum för kvinnor.

World Class blev snart ledande kedja i Skandinavien och hans "hälsohus" vid Luntmakargatan i Stockholm samlade näringslivstoppar och kändisar som ZZ Top, Dolph Lundgren och Bruce Springsteen.

Livet skulle dock ta en ny vändning när en rysk kvinna började träna på centret.

Han bestämde sig för att ge sig på en omöjlig utmaning – etablering av World Class innanför järnridån i Sovjetunionen.

Vägen gick via Lenfintorg, vilket var Sovjetunionens utrikeshandelsorganisation i Leningrad som kryllade av KGB-agenter.

Ulf Bengtsson deklarerade en policy som innebar att alla intjänade pengar skulle återinvesteras i landet.

Snart öppnade World Class i Leningrad (idag S:t Petersburg) och man blev Sovjets ledande livsstilsbolag med fler anläggningar, hårsalonger och tradingverksamhet.

Det var dock inte förrän Moskva-anläggningen såg dagens ljus som pengarna fullkomligen började ösa in via gymkort för 2 500 dollar.

Ulf Bengtsson sponsrade kvinnosjukhus, tennisturneringen Kremlin Cup, medverkade i Sovjetisk tv och självaste president Boris Jeltsin spelade tennis vid Moskva-anläggningen. Han levde ett privilegierat liv med bostad med stora järndörrar och bilar avlöste varandra för att minimera risken att utsättas för hot i det på den tiden farliga Moskva.

Allt fick ett abrupt slut då han i april 1995 blev ”erbjuden” att bli utköpt för en bråkdel av World Class verkliga värde. 

Han hade visserligen anat oråd längs vägen.

Dels genom att modellen med kontant betalning gjorde honom sårbar då många ögon såg den framgångsrika verksamheten, dels genom att han såg sin ”fastighetsvärd” enkelt glida förbi säkerhetstjänsten och placera sig på hedersläktaren sida vid sida med Rysslands maktelit.

Ulf Bengtsson vägrade att ta emot några pengar och sälja sig och sitt livsverk for en spottstyver.

Idag sliter han sitt hår över att blott 15 procent av alla så kallade “upplysta européer” tränar regelbundet då han hävdar att livsstilsrelaterade sjukdomar står för 70 procent av totala sjukvårdskostnaden, att svenska politiker inte schemalägger 20 procent av skoltiden åt idrott “då det skulle öka barnens inlärningsförmåga “avsevärt” och han anser också att han hade rätt i sin bok om socker för 30 år sedan när han pekade på att snabbmatskulturen tar död på västvärlden.

”Fetma har blivit den största pandemin i världen.”

Han berättar hur hans väg i livet flera gånger korsats av samvetslösa människor som “Steve & Conny” i norra Värmland som ville slåss med honom efter att duon släppts från fängelset, hans affärspartner som dömdes till flerårigt fängelsestraff efter att ha förskingrat flera miljoner kronor och sist men inte minst mannen som satt helt knäpptyst under det hårt pressade Moskva-mötet och hade de mest iskalla ögon han någonsin hade sett.

Idag har han lärt sig att känna igen och undvika den sortens personer då han vet att det inte går att göra något åt sådana personlighetsdrag.

Då Ulf Bengtsson väl fick “erbjudandet” om att lämna Ryssland såg han ingen annan möjligt än att försätta World Class i konkurs. 

Likt hur fågel Fenix reser sig ur askan lyckades han snart få verksamheten på fötter igen genom att styra den från en Penthouse-svit på Marriot Hotel i Bryssel.

”Jag iscensatte min egen död för att slippa få ryssarna efter mig.”

Snart omfattade World Class 11 länder med totalt 1 000 anställda och bolaget noterades på Nasdaq OMX 2008 och resten är historia.

Han började redan skriva på biografin för 10 år sedan.

”Min son Max var liten när händelserna i Ryssland skedde och jag ville skriva till honom om mitt liv ifall något skulle hända mig.”

Idag konstaterar han att det från konkursen till börsintroduktion tog 13 år av hans liv.

“Jag vek inte ned mig. Ni kan stjäla mitt företag och hota mig, men inte knäcka mig enligt mottot “No One Cries For You.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.