Svensken hoppade av toppjobbet på H&M – nu hjälper han fabriksarbetarna istället

Efter flera år hos klädjätten hjälper han nu fabriksarbetarna.

Jens Helmerssons intresse för detaljhandel föddes efter ett jobb i en klädbutik på 80-talet. Under hans sista studieår på Uppsala Universitet jobbade han även extra på H&M.

Extrajobbet ledde till en heltidstjänst inom inköp på H&M och han fick då en möjlighet att besöka ett flertal fabriker runt om i världen.

En av de längre resorna, till fattigdomen i Bangladesh, där Jens Helmerssons fick bo och arbeta mellan 2006 och 2007 var startskottet för hans brinnande intresse för arbetsvillkor på företag.

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

Han såg potential i att kunna förbättra arbetsvillkoren på fabrikerna och insåg att många frågor från arbetare och risker på fabrikerna kunde undvikas med rätt utbildning.

Efter resan fortsatte Jens Helmersson sin 14 år långa karriär på H&M och gick sedan vidare som inköpschef för Indiska. Men det kliade i fingrarna från tiden i Bangladesh och trots att det hade dröjt flera år kom Jens Helmersson tillslut i kontakt med Sofie Nordström – en tidigare kollega som jobbade på H&M i Bangladesh under samma tid han själv var där.

De bestämde sig för att slå sina kloka huvuden ihop och startade QuizRR – en skräddarsydd IT-lösning byggd på lokalt producerade filmer och Quiz-spel.

"Filmerna blev grunden för bolagets verktyg för att utbilda fabriksarbetarna i deras rättigheter och skyldigheter" säger Jens Helmersson.

QuizRR hjälper globala företag att utbilda både anställda och ledning kring deras rättigheter och ansvar.

Idag finns den i 133 fabriker i Kina, Bangladesh och Mauritius. Den har utbildat över 37000 arbetare och hjälper drygt 40 globala företag som Clas Ohlsson, Filippa K, Electrolux, MQ, Lindex, Cubus och H&M.

Idag bor Jens Helmersson med sin fru i Hong Kong och arbetar som VD för QuizRR. Där driver han bolaget med 15 anställda tillsammans med sin medgrundare Sofie Nordström.

I veckas avsnitt av podcasten Big In Asia får vi höra om Jens Helmersson resa från Sundsvall till H&M och fabrikerna i Asien.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.