Hans Rosling fick en – nu kan du också starta en helt egen insamling för Unicef och alla barn

En insamling till Unicef i Hans Roslings namn blev Agneta Roslings möjlighet att hantera alla som ville visa sitt deltagande i hennes och familjens sorg efter vår tids stora folkbildare. Insamlingen, som fortfarande är aktuell, nådde över 2 miljoner insamlade kronor redan i våras.

Jag visste att det fanns många som gillade det Hans jobbade med och ville uttrycka sin uppskattning, men att intresset var så stort gjorde mig väldigt glad och rörd ”, säger Hans Roslings änka Agneta Rosling till VA.se.

Den 7 februari i år gick Hans Rosling, professor i global hälsa och en av få som kunde göra världens utveckling begriplig för vem som helst med hjälp av statistik, bort i cancer endast 68 år gammal.

Redan samma dag, efter att familjen gått ut med ett pressmeddelande, blev Agneta Rosling kontaktad av många människor som hade ett behov att uttrycka sitt deltagande.

”Jag blev kontaktad av Unicef samma dag och för mig var det inget svårt val. En egen insamling till Unicef i Hans Roslings namn var en självklar väg att gå.”

Bidra till Unicefs insamling till Hans Roslings minne.

Att valet föll på Unicef förklarar hon med att Hans Rosling var en stor vän av FN:s arbete och att en av hans doktorander, Stefan Swartling Peterson, fått ett uppdrag för Unicef i New York som chef för barnhälsovården.

”Den typen av arbete som Unicef bedriver är framåtriktat med hälso- och utvecklingsbefrämjande lösningar. Även om Hans tidigt blev en vän av FN har han även samarbetat med andra organisationer som Afrikagrupperna i Sverige, Svenska Afghanistankommittén och Läkare utan gränser, för att nämna några.”

Möjligheten att sätta sitt eget namn på insamlingar till Unicef har funnits i ett par år men det var i samband med flyktingkrisen 2015 som idén fick större spridning. Det är också en trend internationellt, menar Per Westberg, vice generalsekreterare för Unicef Sverige.

Starta DIN egen insamling för Unicef

”Kommersiell marknadsföring och kommunikation genom att människor rekommenderar saker till sina vänner och bekanta är en stark trend just nu. Man litar helt enkelt mer på människor man känner än om man nås av ett rent allmänt budskap. Det gäller inte bara i vår värld.”

Insamlingen till minne av Hans Rosling, som nu är upp i 2 145 819 kronor, är den klart största hittills för Unicef Sverige.

”Just nu går en stor del av de pengar vi samlar in till våra katastrofer. I Syrien, Jemen, Sydsudan och Centralafrikanska republiken är behoven fortsatt stora. Generellt har vi ett högt tryck på vår verksamhet just nu.”

Besök Unicefs gåvoshop och köp julklappar som räddar barns liv.

Möjligheten att stödja insamlingen till minne av Hans Rosling är fortsatt öppen och Unicef hoppas nu på att den och andra insamlingar får nytt liv inför julen. Till saken hör att alla pengagåvor under december dubblas av Akelius Stiftelse.

”Jag har haft lite kontakt med Unicef kring huruvida vår insamling ska avslutas eller inte, men beslutat att den får vara öppen lite till. Om Unicef behöver lite draghjälp är vi mer än glad att få hjälpa till”, säger Agneta Rosling.

Om du vill bidra till Unicefs insamling till Hans Roslings minne går du in här.

Och vill du starta en helt egen insamling till Unicef gör du det här.

Eller besök Unicefs gåvoshop och köp julklappar som räddar barns liv.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.